Potresno pismo Slavonke: 'Obitelj joj je poginula pred očima, ostala joj je samo lutka'

pismo, bolnica, posljednja želja, hercegovački vicevi, pismo, dijaspora, pismo, majka, sin, rat, Vedrana Blažević, pismo, tarik razić, pismo, poslovica, izreka, mudrosti , Nedeljko Stjepanović, Dragan Čović
Prije nešto više od dva mjeseca, negdje sredinom svibnja, Vedrana Blažević-Sabaih, Slavonka rodom iz Gornjeg Bazja iz okolice Virovitice i bivša riječka studentica, koja već dva desetljeća živi u Gazi, na svojem Facebook profilu objavila je fotografije svoje dvoje najmlađe djece kako se bezbrižno u suton igraju na obali Sredozemnog mora, piše Novi list.

Sredinom srpnja na Vedraninom profilu pojavila se sasvim drugačija fotografija. Prikazuje crnokosu djevojčicu u zavojima. Pored nje je lutka. U statusu, Vedrana je napisala: "Zove se Shejma Marsi, ranjenica iz Gaze... mama i sestra su poginule pred njenim očima... ostala joj je samo lutka".

Puno je takve djece poput Shejme

"Ne znam točan broj koliko je takve djece poput Shejme, ali puno ih je. Ovdje su porodice velike, prosječno svaka ima šestero djece, neke manje, neke više i zamisli kako je kad ostane samo jedan član porodice!", piše za Novi list Vedrana u svome pismu iz Gaze, napisanom dvadesetak dana nakon početka izrealske ofenzive.

Vedrana sa svojom obitelji živi u središtu Gaze, u dijelu koji se zove Remal i obitelj njezinog supruga jedna je od starosjedilačkih obitelji u tom gradu. Već desetljećima njihova se obiteljska tvrtka bavi uvozom prehrambenih proizvoda iz tvornica u Izraelu.

"Prve godine života u Gazi bile su lijepe, normalno smo živjeli...", piše Vedrana.

Sada nešto posve drugo

"U samoj Gazi bombardiranje iz aviona, a u periferiji tenkovi i pješadija pokušavaju ući. Cijelu noć zvuk aviona i bombardiranja, a danju vijesti sa strašnim prizorima poginulih i ranjenika", opisuje.

U svome pismu Vedrana piše i o dronovima, bespilotnim letjelicama o kojima je nedavno u intervjuu Novom listu govorio Eyal Weizman, izraelski arhitekt i intelektualac koji se bori protiv izraelske okupacijske politike na Bliskom istoku.

"Mi ih nazivamo 'zujalice' jer stvarno non-stop zuje iznad zgrada i čovjek ima osjećaj da će nam nešto spustiti na glave. Posebno su aktivne ovih dana. Spuste raketu koja određuje vojnom avionu F-16 gdje treba bombardirati", dodaje Vedrana.

Izvor: Novi list