Zoran Milanović i SDP-ovi napadi

Zoran Milanović, Vesna Pusić, Vlada RH, komunisti, sdp rh, Vesna Pusić, Zoran Milanović, Ranko Ostojić, most i Domoljubna koalicija , komunisti, Titoisti, udbaški aparat, demokršćanska politika , Hrvatska zemlja, Vesna Pusić, Vlada, Vlada Hrvatske, branitelji, Vesna Pusić, Zoran Milanović, Vesna Pusić, Suđenja Perkoviću i Mustaču , odluka o izručenju Mustača, Zoran Milanović, sdp h, HDZ Hrvatske, Zoran Milanović
Da su izbori najpoštenije rješenje za izlazak iz ove situacije, stav je koji i dalje prevladava u SDP-u, no vodstvo stranke spremno je i na razgovore s Mostom ako do njih dođe.

Međutim, to znači da se više ni opcija preslagivanja parlamentarne većine u SDP-u automatski ne odbacuje, tvrdi Večernji list.

- Brine nas nestabilnost u državi, ova situacija u kojoj se zemlja našla i spremni smo podmetnuti leđa i razgovarati sa svima, pa i s Mostom, ali nećemo mi biti ti koji će prvi zvati na razgovor. Novi izbori bili bi najbolje rješenje i mi smo za njih spremni u svakom trenutku, ali ako se to mora izbjeći, spremni smo razgovarati i o preslagivanju većine - kaže jedan član Predsjedništva SDP-a. Ipak, kako Večernjak doznaje od sudionika subotnjeg sastanka u Crikvenici, višesatna rasprava i o toj mogućnosti u Klubu zastupnika nije tekla glatko. Sam Zoran Milanović preslagivanje kao opciju nije odbacio, ali još s tom opcijom nije do kraja "načisto".

I kompletno se vodstvo stranke podijelilo oko teme preslagivanja. I to u tri grupe. Prva „struja" i dalje za preslagivanja i razgovore s Mostom, nakon svega, ne želi ni čuti. Drže da, osim na interes države, stranka mora paziti i na vlastiti ugled te da ne može tek tako kameleonski mijenjati lice. Navodno je ova„struja" i najbrojnija. Jedan dio zastupnika SDP-a razgovore ne odbacuje u potpunosti. A ima i onih, doduše u manjini, koji smatraju da bi preslagivanje u ovim okolnostima bilo možda i najbolje rješenje uz uvjet da je Zoran Milanović novi premijer, da se postave jasni ciljevi i podijeli odgovornost s Mostom.

A argument za takav stav vide u činjenici da bi izbori opet donijeli izjednačen rezultat SDP-u i HDZ-u te da je pitanje tko bi bio „novi Most", odnosno treća opcija s kojom bi na kraju opet trebalo postizborno postići dogovor. Dio zastupnika strahuje od ideje da će to biti Živi zid, kojemu popularnost rapidno raste. Zapravo, samo je pitanje vremena kada će Živi zid doći na 10 posto u anketama. Zato je jedan od zaključaka i da im ne smijemo više dozvoliti da populističkim metodama rastu i uzimaju nam glasove - kaže jedan SDP-ov zastupnik u izjavi za Večernjak. Zbog toga je, dodaje, na sastanku dogovoreno i da će stranka uskoro pripremiti i u saborsku proceduru uputiti kvalitetne zakonske prijedloge koji se tiču upravo populacije kojoj se Živi zid obraća.

S druge strane u SDP-u su isto tako svjesni činjenice kako u slučaju da doista dođe do preslagivanja parlamentarne većine neće moći računati na cijeli Most. A nije im, kažu, ni potreban. U tom slučaju trebat će naći i partnere „sa strane". Kako doznaje Večernji list, u toj se opciji spominje cijela Hrvatska raste, pa i HNS, iako je novi predsjednik stranke Ivan Vrdoljak više puta kazao da nema namjeru sudjelovati u preslagivanjima ako do njih dođe. Računa se i na manjine, ali i na HDSSB.

Ne na način da HDSSB bude dio koalicije u tom slučaju, ali pri eventualnom izglasavanju podrške novoj Vladi vjerojatno bi se računalo i na njihovu podršku - kaže jedan SDP-ov zastupnik. SDP-ovci su dogovorili strategiju političkog djelovanja koja podrazumijeva da i dalje u Sabor šalju svoje zakone koje će kvalitetno predstavljati.

Meta SDP-ovih napadaneće im biti ni Most ni premijer Orešković, nego samo HDZ.Dogovoreno je i osnivanje stranačkih savjeta na kojima će SDP-ovci brusiti svoje politike.