Zbog opstrukcija iz Hrvatske moguća intervencija Njemačke!

anto nobilo, Zdravko Mustač, slučaj Đureković, UDBA, Josip Perković, slučaj Đureković, Stjepan Đureković, Županijski sud u Velikoj Gorici, Zdravko Mustač, Mustačevo izručenje vno odvjetništvovo, Zdravko Mustač, žalba, Županijski sud u Varaždinu., europski uhidbeni nalog, Zdravko Mustač, Varaždinski Županijski sud, slučaj Đureković, odluka o izručenju Mustača, eurpski uhidbeni nalog, Zdravko Mustač, europski uhidbeni nalog, nalogodavac, pripremao Đurekovićevo ubojstvo, Hrvatski Vrhovni sud, Stjepan Đureković, Viši zemaljski sud , München, slučaj Perković, Josip Perković, Lex Perković, anto nobilo, Suđenja Perkoviću i Mustaču , slučaj Đureković, Viši pokrajinski sud u Muenchenu, ivan čermak, Suđenja Perkoviću i Mustaču , udbaši, UDBA, Ante Nobilo, Josip Perković, Zdravko Mustač, Suđenja Perkoviću i Mustaču , UDBA, udbaši, Josip Perković, slučaj Perković, Suđenja Perkoviću i Mustaču , Josip Perković, Stjepan Đureković, slučaj Đureković, priprema
PERKOVIĆ I NOBILO PLAĆALI I USMJERAVALI PRATESOVOG ODVJETNIKA

Potvrdio je to danas odvjetnik Rosebrock čiji je ured zastupao Krunoslava Pratesa pred sudskim vijećem Visokog zemaljskog suda u Münchenu gdje je danas nastavljeno suđenje Zdravku Mustaču i Josipu Perkoviću za pomaganje u ubojstvu hrvatskog emigranta Stjepana Đurekovića.

U uvodnom dijelu današnjeg ročišta sudac Manfred Dauster upoznao je sudionike postupka da je neizvjesno svjedočenje svjedoka Vinka Sindičića i Marie Rodriquenz koji su obavijestili sud da neće svjedočiti u ovom postupku, pa niti video-linkom, što opravdavaju time da im u slučaju svjedočenja u Republici Hrvatskoj prijeti kazneni progon za davanje lažnog iskaza.
Sudsko vijeće o ‘nadležnosti' Hrvatske zatražilo pravnu ekspertizu Max-Planck Instituta

Sudsko vijeće odlučilo je o postojanju nadležnosti hrvatskog pravosuđa za eventualne lažne iskaze dane na suđenju u SR Njemačkoj zatražiti pravnu ekspertizu Max-Planck Instituta, najpoznatijeg europskog instituta za komparativno i međunarodno pravo, te najavilo da će, ovisno o rezultatima te ekspertize, naknadno odlučiti je li potrebno da se u cijelu priču oko svjedočenja uključe i državna i diplomatska tijela SR Njemačke.
Potvrđeno da je Prates lagao pred sudom

Ročište je nastavljeno svjedočenjem Helmuta Rosebrocka, frankfurtskog odvjetnika koji je, zajedno sa odvjetnikom Rainerom Sticklerom, zastupao Krunoslava Pratesa tijekom suđenja Pratesu za pomaganje u ubojstvu Đurekovića. Neposredni razlog za saslušanje odvjetnika Rosebrocka jest to što je Prates tijekom svojeg svjedočenja na suđenju Mustaču i Perkoviću, u studenom prošle godine, pokušao opovrći svoje izjave da je Josipu Perkoviću predao ključ garaže u kojoj je ubijen Stjepan Đurekoviću. Prates je u svojem svjedočenju ustvrdio da je on tijekom suđenja kada mu je suđeno za pomaganje u ubojstvu Stjepana Đurekovića rekao svojem odvjetniku Rosebrocku da je izmislio cijelu priču s ključem kako bi njegova famozni "roman" bio uzbudljiviji, ali i da mu je njegov odvjetnik Rosebrock odgovorio da to više nema smisla spominjati pred sudom jer mu nitko neće vjerovati nakon što je prikrivenim istražiteljima i kasnije u istrazi već dao brojne izjave u kojima je priznao predaju ključa garaže Perkoviću.

Na samom početku svojeg današnjeg svjedočenja odvjetnik Rosebrock je izričito zanijekao da bi mu Prates bilo kada i na bilo koji način dao na znanje da je izmislio davanje ključa garaže Perkoviću čime se još jednom iskaz Krunoslava Pratesa dan u ovom postupku potvrdio kao lažan.

Kako bi se Pratesove tvrdnje provjerile, sud je naložio i pretragu odvjetničkih ureda Rosebrocka i Sticklera radi izuzimanja odvjetničkih spisa koji se odnose na Pratesa. Policija je napravila pretrage i tom prilikom izuzela odvjetničke spise koji se odnose na Pratesa. Pretraga odvjetničkih ureda se u praksi je vrlo rijetka te se, zbog zaštite povjerljivosti odnosa odvjetnik-klijent, određuje samo izuzetno.
Perković i Nobilo usmjeravali i financirali Pratesovu obranu preko ‘Zujala'

U nastavku svojeg gotovo dvosatnog svjedočenja, odvjetnik Rosebrock potvrdio je da je tijekom suđenja Pratesu bio u stalnom kontaktu s Josipom Perkovićem i Antom Nobilom s kojima je dogovarao postupke tijekom suđenja Pratesu. Također, Rosebrock je detaljno opisao da ga je u vezu s Nobilom doveo Tomislav Mičić, umirovljeni pukovnik SIS-a kojeg se u medijima dovodi i u vezu s nekim ubojstvima hrvatskih emigranata u Njemačkoj.

Zanimljivo je kako je prema javno objavljenim podacima Tomislav Mičić u jednom obavještajnom dopisu koji je potpisao Josip Manolić, u to vrijeme ravnatelj UZUP-a, označen kao ‘Perkovićevo zujalo', jer je prema Manolićevoj zabilješci igrao ulogu između Perkovićeva odvjetnika Ante Nobila u Zagrebu i Helmuta Rosenbrocka, odvjetnika Krunoslava Pratesa u Münchenu.

Na iznenađenje mnogih u sudnici, Rosebrock je izjavio i da su mu Perković i Nobilo, preko Tomislava Mičića, u više navrata isplatili ukupno 23 tisuće eura. Rosebrock je pokušao ta plaćanja prikazati kao naknadu putnih troškova za putovanja u Zagreb na sastanke s Perkovićem i Nobilom. Ipak, Rosebrock nije ponudio uvjerljiv odgovor na postavljena mu pitanja o očiglednom nerazmjeru između isplaćenog iznosa i stvarnih troškova za ukupno tri putovanja u Zagreb.
Trodimenzionalna rekonstrukcija ubojstva

Suđenje je nastavljeno prikazivanjem filma s 3D rekonstrukcijom ubojstva Stjepana Đurekovića koju je temeljem raspoloživih podataka, fotografija i tragova nađenih na mjestu zločina napravila bavarska policija. Cilj je rekonstrukcije dati sudu jasnu sliku ubojstva, sudionika u ubojstvu i, posebno, dinamike ubojstva. Ovo je zamjena za rekonstrukciju na mjestu zločina jer je mjesto zločina nakon više od 30 godina od ubojstva potpuno izmijenjeno. U nekadašnjoj garaži koja je Đurekoviću služila kao tiskara sada nalazi dio jednog odvjetničkog ureda, tako da uviđaj ne bi imao nikakvog smisla.

Temeljem prikazane 3D rekonstrukcije, ali i svih drugih forenzičkih dokaza izvedenih pred sudom u dosadašnjem tijeku suđenja, trebao je svjedočiti i dr. Oliver Petschel, docent na Bavarskom institutu za sudsku medicinu, sudsko-medicinski vještak te dati svoje konačno izvješće, ali je zbog bolesti vještak njegovo svjedočenje otkazano.
Zahtjev Srbiji za predaju dokumenata i putem međunarodne pravne pomoći

Doznajemo i da je Visoki zemaljski sud u Münchenu uputio Republici Srbiji novi zahtjev za međunarodnu pravnu pomoć kojim se traži dostava dokumentacije, podataka i informacija prikupljenih od strane savezne Udbe bivše Jugoslavije, a koji mogu dati bitna saznanja o ubojstvu Stjepana Đurekovića i, posebno, o ulozi Perkovića i Mustača u tom ubojstvu. Navedenu dokumentaciju savezne Udbe preuzela je Bezbednosno-informativna agencija Republike Srbije (BIA) nakon raspada bivše Jugoslavije.

Naime, na pisani zahtjev odvjetnika sutužiteljice Gizele Đureković za uvid i kopiranje te iste dokumentacije BIA je u lipnju prošle godine odgovorila da takva dokumentacija ne postoji jer da je „najveći deo arhivske građe bivšeg saveznog SUP uništen 1999. godine prilikom bombardovanja zgrade SUP u Ulici kneza Miloša u Beogradu, od strane Severnoatlantske alijanse". Dodatnim istraživanjima odvjetnici sutužiteljice uspjeli su pronaći pisani dokaz da je odgovor BIA-e neistinit jer postoji dokument iz 2007. godine koji potvrđuje postojanje tražene dokumentacije. Zbog toga su odvjetnici svojim ponovnim zahtjevom zatražili od BIA-e dodatnu provjeru prethodnih navoda, te uvid i kopiranje dokumentacije. U veljači ove godine BIA je i ponovljeni zahtjev odvjetnika odbila „jer da pozitivni pravni propisi u Republici Srbiji koji uređuju pristup podacima i dokumentima u posedu organa javne vlasti apsolutno isključuju takvu mogućnost".

Odvjetnici sutužiteljice obavijestili su o navedenom sudsko vijeće Visokog zemaljskog suda u Münchenu s prijedlogom da se Sud, putem međunarodne pravne pomoći zatraži navedenu dokumentaciju od Republike Srbije, a što je Sud prihvatio i uputio Srbiji zahtjev za dostavu dokumenata putem međunarodne pravne pomoći.

Suđenje se nastavlja u ponedjeljak, 23. ožujka 2015. godine.

Izvor: Narod.hr