Za tri mjeseca planiraju prodati državni kapital od 190 milijuna KM

Aluminij Mostar, deblokada, Vlada FBiH, Vlada FBiH, Herkon d.o.o., Vlada FBiH, Vlada FBiH, Aluminij Mostar, Vlada FBiH, pokretanje poduzeća, javna poduzeća, Vlada FBiH, Vlada FBiH, prodaja poduzeća
Niska cijena
Kako doznaje Dnevni avaz, to su "Bosnalijek", "Energopetrol", "Aluminij", Fabrika duhana Sarajevo i "Sarajevo-osiguranje". Ukupan državni kapital u ovih pet poduzeća procjenjuje se na 190 milijuna KM.

No, prema izjavama sugovornika Dnevnog avaza, uključenih u ove procese, malo je vjerovatno da Vlada može u ovako kratkom roku prodati državni kapital u tim poduzećima za optimalnu cijenu. Štoviše, tvrde isti izvori, ako se vlast upusti u ovaj posao bez temeljite pripreme, država će biti višestruko oštećena.

- Prvo treba napraviti sastanke u upravama, sindikatima, nadzornim odborima, a da se onda nakon toga uradi procjena tržišne vrijednosti državnog udjela. Ako bi se išlo na berzu, to bi značilo da bi državni dio, naprimjer u FDS-u, mogao biti teorijski prodati za 20 milijuna KM. To je, prema berzanskim pravilima, po vrlo niskoj cijeni - tvrdi isti sugovornik.

Kapital FDS-a, prema knjigovodstvenoj vrijednosti, iznosi 51,3 milijuna KM, što znači da on trenutno može biti prodati za, praktično, pola cijene.

- U ovaj posao ne bi se trebalo ulaziti bez angažiranja ugledne revizorske kuće koja će prvo procijeniti tržišnu vrijednost kompanija, kazati da je to toliko novca i da ispod toga ne može ići - rekao nam je isti izvor.

Akcioni plan: Privatizacija poduzeća s manjinskim državnim kapitalom
Saniranje fonda

On je istaknuo da od navedenih pet, praktično, samo tri poduzeća mogu biti prodata, i to putem berze, a to su FDS, "Sarajevo-osiguranje" i "Bosnalijek". Kada je riječ o "Aluminiju", zbog kompliciranih odnosa unutar poduzeća, te "Energopetrolu", gdje je gubitak iznad cijene kapitala, to, kako navodi, neće ići.

Vlada FBiH, kako je navela u Akcionom planu, od prodaje državnog kapitala u javnim poduzećima planira sanirati Zavod PIO/MIO te tako kupiti socijalni mir i spriječiti eventualne proteste penzionera.

Knjigovodstvene vrijednosti poduzeća
Bosnalijek - 19,25 posto kapitala od 15 milijuna KM
Energopetrol - 22,1 posto kapitala od 15,1 milijun KM
FDS - 39,9 posto kapitala od 51,1 milijun KM
Aluminij - 44 posto kapitala od 83,6 milijun KM
Sarajevo-osiguranje - 45,5 posto kapitala od 26,3 milijun KM