Vitez od Odžaka, dr. sc. Anto Kovačević novo pojačanje HSP AS

anto kovačević, HSP AS BIH

Svjetonazorsku i političku bliskost programu koji zagovara i provodi HSP AS potvrdio je potpisivanjem stranačke zamolnice. Istu je svečano potpisao u Zagrebu dana 25.08.2015. godine u nazočnosti najviših stranačkih dužnosnika.
Protokolu potpisivanja i prijemu dr. sc. Ante Kovačevića u redove HSP AS nazočili su članovi Predsjedništva stranke Robert Balić dipl. ing. i Zdenko Lučić dipl. iur., glavni tajnik Pero Ćorić i predsjednik stranke prof. Ivan Tepeš.

Dr. sc. Anto Kovačević rođen je u Adi, općina Odžak u Bosanskoj Posavini 21.03.1952. godine. Ulaskom u Hrvatski sabor kao istaknuti pravaš - starčevićanac u široj hrvatskoj javnosti ostao je prepoznat kao desno orijentirani političar.
Doktorirao je filozofiju u Beču. Za vrijeme jugoslavenskog komunističkog režima, 18.10.1981., uhićen je, saslušan i odveden u pritvor u Doboj. U montiranom političkom procesu dvojica bečkih studenata bila su prisiljena opteretiti ga optužbama. Ti su studenti povratkom u Beč međunarodnim institucijama i austrijskim vlastima iznijeli kako ih je na takve izjave prisilila komunistička vlast u SFRJ.

Amnesty International proglasila je dr. sc. Antu Kovačevića »zatvorenikom savjesti« jer nije zagovarao nasilje u svom zalaganju za promjenu (ili poboljšanje) državnog sustava, te jer je osuđen zbog svojih mišljenja i govora. Kazna mu je izrečena na blagdan Sv. Ivana, 24.06.1982. i glasila je: 8 i pol godina robije te konfiskacija imovine. Nakon žalbe kazna je smanjena na 6 godina, te je dr. Anto Kovačević u zatvoru u Zenici bio do 1987. godine.
Dr. sc. Anto Kovačević se iskazao i kao književnik. Diljem Hrvatske, BiH i iseljeništva i dalje vlada veliki interes za promociju njegove zadnje knjige „Čovjek i njegova sjena".