Veleposlanstvo SAD-a pozvalo sve strane da poštuju današnju odluku Ustavnog suda BIH

Veleposlanstvo SAD, Republika Srpska, Maureen Cormack, ustavni sud, Ustavni sud F BiH, Ustavni sud BiH, izborni zakon, Maureen Cormack, HSPF, Maureen Cormack

Uputili su apel rukovodstvu Republike Srpske da se suzdrži od održavanja referenduma jer bi to bilo izravno kršenje odluke Suda.

Naglašavaju da bi nepoštivanje odluke Suda značilo podrivanje pravne države, stavljanje RS-a u izolaciju i nesigurnost i izravno osporavanje državnog pravosuđa.

- Ovakve politike nisu u interesu građana Bosne i Hercegovine, time ni građana Republike Srpske, jer se svi oni suočavaju s brojnim socijalnim i ekonomskim problemima. Ukoliko se, usprkos odluci Ustavnog suda, nastavi sa aktivnostima vezanim za referendum, to će predstavljati prijetnju vladavini zakona, te na taj način i prijetnju stabilnosti, sigurnosti i prosperitetu zemlje - navedeno je u priopćenju.

Iz veleposlanstva ističu da je Dejtonski mirovni sporazum međunarodni mirovni sporazum čije osporavanje ne može proći bez posljedica.

- Sjedinjene Države i međunarodna zajednica su izuzetno puno uložili u mir, stabilnost i prosperitet BiH. Mi nećemo prihvatiti pokušaje opstruiranja Dejtonskog mirovnog sporazuma niti slabljenja institucija BiH. Sjedinjene Američke Države napominju da su veleposlanici zemalja članica Vijeća za implementaciju mira na sastanku Upravnog vijeća koji je održan 30. kolovoza 2016. ponovno potvrdili svoju podršku Dejtonskom mirovnom sporazumu i nedvosmislenu opredijeljenost za teritorijalni integritet i osnovnu strukturu BiH kao jedinstvene, suverene države koja se sastoji od dva entiteta koji nemaju pravo otcjepljenja. Jasno su rekli da neće tolerirati nikakvo kršenje Općeg okvira mirovnog sporazuma, uključujući, ali ne ograničavajući se na, pokušaje otcjepljenja. Mi čvrsto stojimo iza tih izjava - priopćeno je.