Valentin Inzko: Pitanje referenduma je igranje vatrom

incko, incko, Valentin Inzko, izbori, Valentin Inzko, Valentin Inzko, OHR, Valentin Inzko, Valentin Inzko, predsjedništvo bih, Valentin Inzko, sip, sunspenzija, Valentin Inzko, Valentin Inzko, laž, visoki predstavnik, platformaši, Valentin Inzko, srednja bosna, Valentin Inzko, Vijeće ministara, Valentin Inzko, Vjekoslav Bevanda, Valentin Inzko, hotel, Čitluk, izvješće, Valentin Inzko, Miroslav Lajčak, Valentin Inzko, Hillary Clinton, OHR, Valentin Inzko, Valentin Inzko, Inicijativu za referendum, Referendum RS, raspisivanje referenduma, Milorad Dodik političar iz RS-a, Valentin Inzko, referendum, Referendum RS, Valentin Inzko, HDZ BiH, Valentin Inzko, BIH
"Čuli smo za mogući referendum u Srebrenici, onda za drugi, da se ukida RS na državnom nivou. To je u nekom smislu otvaranje Pandorine kutije. Mada je za Srebrenicu PIC 2007. godine rekao da treba poštovati Ustav BiH i da je Srebrenica dio RS. Ja razumijem frustracije nekih ljudi tamo, ali ne treba otvarati Pandorine kutije, ne treba se igrati vatrom", rekao je Inzko.

On je ponovio je da nije logično da niži sud u RS odlučuje o višem sudu na državnom nivou.

"Druga stvar je to da nije prihvatljivo da se odlučuje o odluci koja je već prihvaćena", istaknuo je Inzko.

On smatra da za službenu reakciju o referendumu u RS ima još vremena.

"Ovaj zakon je tek stupio na snagu u subotu, kada je objavljen u službenim novinama RS. Ja sam i ranije razmišljao kako bih postupio, ali je poznato da imamo odbor i konsultacije u Upravnom odboru u PIC (Vijeće za implementaciju mira) koji su u tijeku.

Vidjeti ćemo kakva će njihova odluka biti", istaknuo je.

Kada su moguće sankcije u pitanju, Inzko je rekao da postoji više opcija, među kojim su suspenzija, a zatim i zabrana. On je dodao da postoji mogućnost da je u Beogradu, tijekom susreta američkog potpredsjednika Bajdena i premijera Srbije došlo do neke odluke koja bi uticala na održavanje referenduma o Danu RS, ali za to još nema potvrđenih informacija.

Kazao je da bi on mogao teoretski intervenirati i bez podrške PIC, ali da je njegova odluka mnogo jača ako ima podršku dvanaestočlanog odbora. U slučaju da se održi spomenuti referendum usprkos potencijalnom protivljenju institucija međunarodne zajednice, onda on ne bi bio zakonit i ne bi imao zakonsku osnovu, naglasio je Inzko.

"To bi bilo više istraživanje javnog mnjenja nego referendum koji ima legalnu i zakonsku snagu", objasnio je.

Al Jazeera