Uvod u najavljeni 'pakao' Zorana Milanovića

medij, mediji u Hrvatskoj, Goran Radman, HRT, ravnatelj HRT-a

Jučerašnja sramotna propagandna akcija HTV-a, današnji potpuno bolesni Milanovićev istup, ne nude pravo za kolebljivost ili odstupanje, povlačenje ili pranje ruku već za žestoki uzvrat - državnim instititucijama i jasnom političkom snagom. Ako je, naravno, ima.

Naganjajući Crnoju, HTV je istjerao Radmana. To je bar očito razumnim ljudima i hrvatskoj javnosti. Drugo je pitanje je li to očito saveznicima u saborskoj većini?

U to nisam siguran.

Umjesto da su odmah jutros na nasrtaje iz suparničkog tabora i pogotovo nakon Milanovićevih kažnjivih izjava, koje uveliko po svojoj esencijalnosti nadilaze sve Crnojine viđene inkriminacije, pokrenuli inicijativu o smjeni Gorana Radmana, oni cijeli dan vijećaju o Crnoji.

Ne znam shvaćaju li da je Crnoja u ovom slučaju nebitan. A da je Radman i ovakav HTV legalizirana smrt hrvatskoga društva i njihovih namjera.

Oreškoviću, Karamarku i Petrovu je higijensko pitanje hitno smijeniti Gorana Radmana.

Pogledajmo činjenice.

Današnje rasprave u Saboru jasno potvrđuju da je jučerašnji udar koji je inicirao HRT objavljujući samo dio dokumenata o navodnom nepoštenju ministra Crnoje, sastavnica smišljenog scenarija trajnoga pritiska na novoformiranu Vladu i stvaranja kaosa i nereda u Hrvatskoj.

U tom scenariju je izvan svake sumnje i kažnjavanje televizije Z1, izazivanje prosvjeda i nemira, što je sve uvod u najavljeni „pakao" Zorana Milanovića, nakon što je shvatio da neće ostati na vlasti.

Što je uvod u „pakao"?

Sve što vidimo i čemu svjedočimo, od prosvjeda pred Saborom, načinu rasprava i tijeku sjednice Sabora prigodom izbora Vlade, kampanja koja je uslijedila nakon tog prema ministrima Hasanbegoviću i Crnoji, ukazuje na to, da se radi o vrlo pažljivo osmišljenom scenariju najavljenog „pakla".

Kako se saborska većina postavila prema svemu?

Iz izjava Bože Petrova i ne samo ovim povodom, može se zaključiti da u Hrvatskoj djeluju dvije Vlade, da su Most i Domoljubna koalicija dva tijela, koja nemaju ništa zajedničko izuzev naziv i formalno pokriće, a Petrov u svojim izjavama svaki dan govori o - drugoj strani.

Kojoj to strani?

Njegova današnja izjava o ministru Crnoji je poncijepilatovska. On kaže da bi oni iz Mosta znali „kako treba postupiti" da je Crnoja njihov ministar.

Zar nije?

Na pitanju Crnoja savez Domoljubne koalicije i Mosta šalje poruku o snazi Vlade.

Ni manje ni više.

Ne znam dopire li do svijesti Petrovu da je svaka slabost, svaka riječ o jednoj i drugoj strani, svaki zastupnik koji ode iz Mosta izravna poruka investitorima na koje se kao fokusirao, da je Vlada slaba i da na nju ne treba ozbiljno ni dugoročno računati.

Tu ne može pomoći nikakav Orešković.

A upravo je to cilj akcije koja se odvija u medijima, institucijama, na ulici i u Saboru. Tragikomično je slušati i gledati riječi o moralu Beusa Richembergha ili Ratka Čačića, te bilo koga iz SDP-a ili HNS-a nakon svega čemu smo svjedočili tijekom četiri godine i što javno znamo o njima i njihovim karijerama. Tragikomično je slušati priče o Crnoji uz argumente koje su istakli, a šutjeti o Matiću na temelju svega što i ptice na grani pjevaju godinama.

Crnoja nije dorastao ozbiljnosti situacije i zbog toga je težak propust njegovo imenovanje, ali debakl bi bio smijeniti ga sada.

Stožer svih tih planova po definiciji je HRT, odnosno njegov ravnatelj Goran Radman, jer se ništa od toga ne bi moglo ni pokušati bez propagandnog djelovanja te Televizije.

A Televizija, doslovno svaki trenutak, svaki minut informativno-političkog programa koristi upravo u tom pravcu. Jučerašnje selektivno informiranje javnosti, prikrivanje dijela dokumenata o Crnoji, je izričiti dokaz najnižeg oblika propagandnog djelovanja i zajedničke akcije posve umrežene kompletne antifa strukture, s ciljem nanošenja štete aktualnoj Vladi i saborskoj većini.

Ako to Petrov ne shvaća, Hrvatska je u nevolji.

Pred taj kaos moraju stati Karamarko, Petrov i Orešković, jer oni moraju po definiciji biti štit elementarnih sloboda hrvatskoga naroda od te prljave agresije.

Ali zajedno.

Njihovu ulogu ni u kojem slučaju ne mogu preuzeti Bujanec ili Jurič, niti će političke odluke iz Sabora zamijeniti igrokazi s četničkim kapama. Jurič i prosvjedna kolona su simboli otpora, a ne vlasti.

Ako jučerašnja kolona ne bude uvod u političke odluke, nije trebalo ni smjenjivati Milanovića.

Bilo bi više razloga za kolone i više novih junaka.

Jučerašnja sramotna propagandna akcija HTV-a, današnji potpuno bolesni Milanovićev istup, ne nude pravo za kolebljivost ili odstupanje, povlačenje ili pranje ruku već za žestoki uzvrat - državnim institucijama i jasnom političkom snagom. Ako je, naravno, ima.

To je gadljivo gledati.

Zbog toga nije najhitnije pitanje smijeniti ili ne Crnoju, već smije li Radman nakon svega ostati jedan jedini dan na čelu HRT-a?

Ili, smije li Mirjana Rakić, čiji je rukopis prije odlaska na čelo Vijeća za elektroničke medije ovakav informativno-politički program HTV-a, ostati arbitar društvenih vrednota u medijima.

Ako je netko u ovome slučaju pred javnim nacionalnim ispitom, to je Božo Petrov.

Zbog čega?

Zbog uloge HTV-a u njegovoj afirmaciji.

Petrov ima vrišteće razloge za smjenu.

Iznošenjem dijela informacija o Crnoji, HTV je prevarila hrvatsku javnost, što su sami eksplicitno pokazali u svojim kasnijim informativnim emisijama. Valja istaknuti da su bili prinuđeni objaviti i ostatak dokumenata, koji ih diskreditiraju, zbog konkurencije, prije svega Nove TV.

Činjenica o informativnoj prijevari je neovisna od bilo čega drugoga.

Negativna selekcija dokumenata i činjenica je najteži vid kršenja novinarske etike.

Zbog toga je taj informativni skandal eliminacijski za Radmana.

Dakle, pred Božom Petrovom po svemu viđenom nije hitna zadaća smjenjivanja ministra Crnoje, nego nužnost trenutnog smjenjivanja Gorana Radmana.

Priča o reformama uz ovakvu zastrašujuću i neprijateljsku kampanju te Televizije je smijurija. To je usporedivo s odlaskom na ratište s maslinovom grančicom i bez oružja.

Petrov u osobnom izboru ima i na to pravo, ali u ovome slučaju u tom pravcu ne smije gurati hrvatski narod.

hu-benedikt.hr