Ustavni sud BiH djelomično usvojio zahtjev Bože Ljubića

Božo Ljubić
... za ocjenu ustavnosti odredbi čl. 10.10., 10.12., 10.15. i 10.16. potpoglavlje B Izbornog zakona BiH i odredbi članka 20.16A poglavlja 20 - Prijelazne i završne odredbe Izbornog zakona.

Naime, Ustavni sud BiH je utvrdio da odredba potpoglavlja B članka 10.12. stavak 2. u dijelu: „Svakom konstitutivnom narodu se daje jedno mjesto u svakoj županiji" i odredbe poglavlja 20 - Prijelazne i završne odredbe članka 20.16A stavak 2. toč. a.-j. Izbornog zakona nisu u skladu s člankom I/2. Ustava Bosne i Hercegovine zato što impliciraju da pravo na demokratsko odlučivanje isključivo legitimnim politički predstavljanjem neće biti utemeljeno na demokratskom izboru izaslanika u Dom naroda FBiH onog konstitutivnog naroda koji predstavlja i čije interese zastupa, što je suprotno načelu konstitutivnosti, odnosno ravnopravnosti bilo kojeg od konstitutivnih naroda.

Shodno tome, Ustavni sud BiH je, u skladu sa člankom 61. stavak 4. Pravila Ustavnog suda Bosne i Hercegovine, naložio Parlamentarnoj skupštini Bosne i Hercegovine da najkasnije u roku od šest mjeseci od dana dostave ove odluke uskladi odredbu potpoglavlja B članka 10.12. stavak 2. u dijelu: „Svakom konstitutivnom narodu se daje jedno mjesto u svakoj županiji" i odredbe poglavlja 20 - Prijelazne i završne odredbe članka 20.16A stavak 2. toč. a.-j. Izbornog zakona Bosne i Hercegovine sa odredbama članka I/2. Ustava Bosne i Hercegovine.

Ustavni sud BiH je odbio kao neutemeljen zahtjev Ljubića za ocjenu ustavnosti odredbi potpoglavlja B čl. 10.10., 10.12. u preostalom dijelu, 10.15. i 10.16. Izbornog zakona BiH jer je utvrdio da su navedene odredbe u skladu sa člankom I/2. Ustava Bosne i Hercegovine", priopćeno je iz Ustavnog suda BiH.