Ustanove za nezbrinutu djecu i dalje prepušteni samima sebi, država neosjetljiva na njihove potrebe

Svetozar Kraljević, fra Slavko Barbarić

... izdvoje i za domove/ustanove za nezbrinutu djecu.

Iako većina tih domova radi u neadekvatnim uvjetima i nemaju stalni izvor financiranja, vladajuća koalicija nije imala sentimentalnosti za ovu problematiku. Na području Međugorja već 12 godina djeluje ustanova Majčino selo. Utemeljio ju je pokojni fra Slavko Barbarić, a nakon njegove smrti ulogu ravnatelja je preuzeo fra Svetozar Kraljević. 

- Žao mi je što država nije prepoznala potrebe ovih ustanova koji uistinu rade u teškim uvjetima. Ovo je bio njihov ispit savjesti koliko odgovorno postupaju s novcem koji im je povjeren. Tu na vidjelo izlazi opća neosjetljivost na potrebe te djece i smatram da je neophodna edukacija kako političara tako i gospodarstvenicima o ovom problemu. Mi smo, primjerice tražili od Konzuma pomoć i dobili smo uplatu od 150 KM. To je pokazatelj gdje smo, u kojemu neznanju živimo i koliko ulažemo u mlade koji će nam vratiti onoliko koliko smo i dali kada im je bilo najpotrebnije. Jako mi je žao što je prisutna i nebriga za staračke domove i dječje vrtiće koji su prepušteni sami sebi. Društvo moram biti pravedno prema tim ustanovama jer su oni mjera zdravlja jednoga društva - kazao je fra Svetozar Kraljević.

Ovo je bila i jasna poruka resornom ministarstvu i nadležnim institucijama da pokažu socijalnu osjetljivost i donekle omoguće normalno funkcioniranje ustanova ovoga tipa.