U većini županija osigurane većine za izbor novih vlada

prisega politicari

Najjasnija i jedina potpuno neosporna situacija je u Zapadnohercegovačkoj županiji gdje HDZ BiH ima uvjerljivu natpolovičnu većinu i ne ovisi o koalicijskim partnerima, piše Večernji list.

SDA i DF partneri

U svim ostalim županijama čeka se na politički dogovor na višoj razini, ili na rezultate svojevrsne trgovine u županijskim parlamentima. Posavska županija je specifična po tomu što HDZ BiH i SDA imaju 10 od potrebnih 11 zastupnika za formiranje vlasti, a trećeg partnera, čini se, našli su u HSP-u BiH koji ima jednog zastupnika. HDZ BiH i SDA sigurni su sudionici u izvršnoj vlasti Hercegbosanske županije, a za većinu u županijskoj skupštini koja će birati Vladu dovoljan im je još SNSD iako ima naznaka da su i neke druge stranke spremne sudjelovati u izglasavanju Vlade.

U Skupštini Srednjobosanke županije HDZ BiH i SDA imaju natpolovičnu većinu, ali za dvotrećinsku im je potreban DF te najmanje još jedna stranka od preostale četiri koje imaju svoje zastupnike u Parlamentu. Ove tri stranke imaju točno 20 zastupnika, odnosno dvije trećine mjesta u Skupštini Hercegovačko-neretvanske županije, a formiranje vlasti u toj županiji stvar je političkog dogovora između njih.

U nekoliko županija SDA i DF imaju problem s okupljanjem parlamentarne većine pa su tako u Tuzli morali ući u savez s Boljitkom i BPS-om. Osiguranje parlamentarne većine koštalo ih je po jednog ministarskog mjesta koje su morali ustupiti ovim strankama. Jedno ministarsko mjesto zahvaljujući dogovoru sa SDA očekuje i HDZ BiH.

Neizvjesno u Sarajevu

Slično je i u Unsko-sanskoj županiji gdje bi vlast sa SDA i DF-om trebala činiti Laburistička stranka koja je nastala podjelom DNZ-a Fikreta Abdića.Ovako tijesna parlamentarna većina sad čeka na raspodjelu pozicija između SDA i DF-a. U Zeničko-dobojskoj županiji vlast će činiti SDA, DF i HDZ BiH i tu im ne treba četvrti partner. U Bosanskopodrinjskoj županiji formirana je vlast na čelu s premijerom Emirom Okovićem (SDA).

Odluka o usvajanju vlasti prihvaćena je s 15 glasova za, tri protiv i pet suzdržana. Sarajevska županija je zadnjeg dana stare godine dobila međustranački pakt SDA i DF-a. Za većinu koja će formirati Vladu potrebni su im glasovi BPS-a koji će zauzvrat dobiti određene pozicije u izvršnoj vlasti, a neslužbeno se spominje kako će koalicija biti "podebljana" dvojicom SDP-ovih zastupnika koji su navodno spremni promijeniti stranački dres.