Rade Bošnjak: Federacija, u koju su Hrvati uvučeni, postala je okvir za podčinjavanje Hrvata Bošnjacima

...izvan RH, to jest pripadnicima hrvatskoga naroda u Bosni i Hercegovini, hrvatske manjine u europskim državama te hrvatskim iseljenicima i njihovim potomcima. Zakon je predstavio potpredsjednik Vlade i ministar vanjskih poslova RH Gordan Jandroković.

O ovom zakonu su zastupnici u Hrvatskom saboru trebali i glasovati, no kako nije bilo kvoruma predsjednik Hrvatskog sabora Luka Bebić prekinuo je sjednicu do sljedeće srijede (17. listopada 2011. godine). Ovaj zakon je vrlo bitan iskorak u odnosu na dosadašnje odnose RH s Hrvatima izvan RH, a velike zasluge za njegovo usvajanje pripadaju aktualnim zastupnicima HDZ iz XI. izborne jedinice koji su na ovom zakonu radili od srpnja 2008. godine.

Sustavna skrb

Do sada nije postojalo jedinstveno zakonsko rješenje za sustavnu skrb Hrvatske prema Hrvatima izvan Domovine, a HDZ posebno podupire upravo taj termin "Hrvati izvan Republike Hrvatske", jer termin dijaspora nije u tom smislu bio zadovoljavajući niti korektan prema tim ljudima. Na temelju najavljenoga zakonskog prijedloga o odnosima RH s Hrvatima izvan Hrvatske, o toj bi se suradnji ubuduće skrbio Središnji državni ured za Hrvate izvan Republike Hrvatske te poseban Savjet Vlade RH, priopćio je HDZ BiH na svojim službenim stranicama.

Predlaže se uvođenje statusa Hrvata bez hrvatskog državljanstva koji bi mogli steći Hrvati izvan Republike Hrvatske bez hrvatskog državljanstva, ali i njihovi supružnici koji nemaju hrvatsko podrijetlo, njihova djeca te prijatelji hrvatskog naroda i Republike Hrvatske koji njeguju hrvatski identitet i promiču hrvatsko kulturno zajedništvo.

Osobe kojima bi se priznao takav status neće se smatrati strancima pri ostvarivanju pogodnosti u području školskoga i visokoškolskog obrazovanja, zapošljavanja, natječaja i stipendija. Radi zaštite prava i interesa Hrvata izvan Republike Hrvatske, dala bi se potpora jačanju njihovih zajednica radi očuvanja hrvatskog jezika, kulture i identiteta te njihova informiranja i povezivanja.

Posebnim mjerama i aktivnostima olakšao bi se njihov povratak i useljavanje, a jedna od predloženih mjera odnosi se na njihovo brže primanje u hrvatsko državljanstvo.

Zastupnik HDZ-a iz XI. izborne jedinice u Hrvatskome saboru Rade Bošnjak, govorio je jučer u sklopu saborske rasprave o Konačnom prijedlogu zakona o odnosima Republike Hrvatske s Hrvatima izvan Republike Hrvatske.

- Republika Hrvatska, svjesna odgovornosti prema dijelu hrvatskog naroda koji živi u drugim zemljama, te u skladu s Ustavom obvezala se štititi interese Hrvata izvan Republike Hrvatske, promicati veze s Domovinom te im jamčiti osobitu skrb i zaštitu. Oslanjajući se na ovu Ustavnu obvezu nakon višegodišnjih nastojanja i priprema, danas imamo pred sobom prijedlog Zakona o odnosima RH s Hrvatima izvan RH kojim se uređuju odnosi RH s Hrvatima izvan RH pri čemu se uvažavaju sve posebnosti i različite potrebe hrvatskih zajednica izvan RH.

Ovim Zakonom uređuje se zaštita prava i interesa Hrvata izvan RH te jačanje njihovih zajednica s ciljem očuvanja hrvatskoga jezika, kulture i identiteta te njihovog informiranja i povezivanja, potiče se razvoj suradnje RH s Hrvatima izvan RH kroz kulturnu, obrazovnu, znanstvenu, gospodarsku, športsku i drugu suradnju te propisuju mjere i aktivnosti pri povratku hrvatskih iseljenika i useljavanju njihovih potomaka. Dakle, ovaj Zakon je okvir kojim RH želi u potpunosti urediti odnose u ovom području i koji će predstavljati odraz jedne cjelovite politike RH prema Hrvatima izvan RH.

Potrebna snažnija potpora

Posebno je potrebna, ovako definirana i snažnija potpora RH hrvatskom narodu u BiH, hrvatskom narodu kao jednom od njena tri konstitutivna-tvorbena naroda, koji je u svojoj Domovini BiH obespravljen i marginaliziran , koji već od potpisivanja Washingtonskog, a zatim i Daytonskog sporazuma sustavno i kontinuirano gubi obilježja konstitutivnosti i prava koja proistječu iz statusa konstitutivnosti, ta aktivnost se, od strane druga dva brojnija naroda i dijelova međunarodne zajednice, nastavlja i dalje te danas predstavlja ozbiljnu prijetnju potpunog gubitka svih obilježja konstitutivnosti i nacionalnoga identiteta uopće - istaknuo je u svome govoru pred Hrvatskim saborom Bošnjak.

Bošnjak je, tijekom jučerašnjega obraćanja hrvatskim saborskim zastupnicima naglasio i kako Republika Hrvatska ima pravo i obvezu spriječiti ostvarenje takvih planova bez obzira otkuda dolazili.

- Donošenjem ovoga Zakona otvaramo mogućnost svekolike, kvalitetne i plodonosne suradnje iz koje će proisteći tako potrebna pomoć Hrvatima u BiH u ostvarenju Ustavne i stvarne jednakosti s druga dva tvorbena naroda u BiH. Molim Hrvate iz dijaspore za razumijevanje jer ću svoju raspravu usmjeriti uglavnom na Hrvate u BiH jer hrvatski narod u BiH proživljava nesnošljivo teško vrijeme u nevjerojatno dramatičnim okolnostima. Dopustite samo nekoliko ilustracija o položaju hrvatskoga tvorbenoga naroda u BiH u kontekstu potrebe donošenja ovoga Zakona.

Federacija BiH, u koju su Hrvati BiH Daytonskim Ustavom uvučeni, pod ispraznim obećanjem u Washingtonu da će biti i ostati u konfederalnom odnosu s Republikom Hrvatskom, a onda u Daytonu da će s njom imati posebne odnose, postala je prava suprotnost takvih obećanja i naivnih vjerovanja. Ona je zapravo postala daleko važniji okvir za podčinjavanje Hrvata u Federaciji BiH Bošnjacima kao najbrojnijem narodu. Prijevare s Federacijom kao prvim entitetom dva formalno jednakopravna naroda, vremenom su eskalirale u nesnošljivost i apsolutnu hrvatsku podređenost. Tu podređenost najzornije ilustrira činjenica da jedino hrvatski narod (premda je konstitutivan) ne može imati niti svoj javni RTV servis kao što imaju druga dva naroda, niti čak kanal na hrvatskom jeziku u okviru javnog RTV servisa BiH.

Tako su zastupnici bošnjačkog Kluba u Domu Naroda, prilikom usvajanja odluke u Parlamentarnoj skupštini o utemeljenju TV kanala na Hrvatskom jeziku u okviru javnog RTV servisa BiH, poslužili se institutom vitalnog nacionalnog interesa protiv usvajanja te odluke. Možemo li samo zamisliti, kako može biti vitalni nacionalni interes Bošnjaka da hrvatski narod nema kanal na hrvatskom jeziku? Na žalost u BiH i to može proći jer je oštećen hrvatski narod pa to nikom nije bitno osim samim Hrvatima u BiH. Navest ću još samo jedan primjer koji, također, svjedoči o obespravljenosti Hrvatskoga naroda u BiH, a odnosi se na proces uspostave vlasti u Županijama, FBiH i na razini BiH poslije prošlogodišnjih listopadskih izbora. U županiji Središnja Bosna uspostavljena je Vlada bez Hrvatskih stranaka pobjednica, i to na neustavan način.

Na razini FBiH, također je uspostavljena Vlada na protuustavan način i to uz pomoć visokog predstavnika međunarodne zajednice u BiH. Grubim kršenjem Ustava FBiH u procesu uspostave vlasti spriječeno je sudjelovanje u vlasti dva HDZ-a koja su na tim izborima osvojili više od devedeset posto hrvatskih glasova. Na razini BiH i nakon više od godinu dana dogovaranja, nije uspostavljeno Vijeće ministara zbog bezobzirnog nasrtaja bošnjačkih stranaka na zauzimanje pozicija u Vijeću ministara koja pripadaju Hrvatskom narodu, a koje s devedeset postotnim izbornim legitimitetom Hrvata predstavljaju dva HDZ.

U mnoštvu takvih naveo sam samo neke probleme, kao primjere neravnopravnosti Hrvata Bosne i Hercegovine s druga dva njezina konstitutivna naroda. Za navođenje svih uzroka, indikatora i posljedica takvoga stanja ne bi bilo dovoljno ovo kratko izlaganje. Bosna i Hercegovina je pred ustavnim promjenama koje moraju uslijediti, jer BiH s ovakvim ustavnim rješenjem je neupravljiva, a budućnost joj je vrlo upitna. Donošenje novoga Ustava BiH prilika je za ostvarenje ustavne i stvarne jednakosti hrvatskog naroda u BiH s druga dva naroda u BiH.

Važno zalaganje RH

Zato je jako važno zalaganje Republike Hrvatske za uspostavu pune Ustavne i stvarne institucionalne jednakosti sva tri suverena i konstitutivna naroda u Bosni i Hercegovini, koja se jedino može ostvariti istovjetnim i pravednim Ustavnim i administrativno-teritorijalnim unutarnjim ustrojem cijele Bosne i Hercegovine, koji će na jednak način regulirati načela suvereniteta, konstitutivnosti i jednakopravnosti naroda i građana.To će predstavljati jak vjetar u jedra političkim predstavnicima Hrvatskoga naroda u BiH u procesu Ustavne reforme u BiH.

Vrlo bitan segment odnosa koje, pored činjenice da Republika Hrvatska ima ustavnu obvezu dijelovima hrvatskoga naroda u drugim državama jamčiti osobitu skrb i zaštitu, jest strateški interes Republike Hrvatske imati, njegovati i razvijati dobrosusjedske I prijateljske odnose s Bosnom i Hercegovinom. Između niza razloga i zbog činjenice da RH u BiH ima značajno izvozno tržište koje ostvaruje ponajprije u područjima gdje žive Hrvati, dužina međusobne granice....

Informiranje je jako bitan segment u stvaranju i održavanju odnosa izmedju Republike Hrvatske i Hrvata izvan Republike Hrvatske. Informiranje bi moralo biti objektivno, pravodobno, obuhvatno, a u kontekstu ovoga Zakona i obostrano, dvosmjerno informiranje. Činjenica je da je informiranost Hrvata izvan Republike Hrvatske o događajima i stanju Hrvatskoj dobro, ali da informiranost hrvatske javnosti u Republici Hrvatskoj o događajima i stanju kod Hrvata i u svezi s Hrvatima izvan Republike Hrvatske, nije na zadovoljavajućoj razini. To bi se primjenom ovoga Zakona moralo promijeniti. U ukupnosti je informiranost u ovom pravcu štura, neobuhvatna i često neobjektivna.

Hrvatski radio ima nekoliko jako dobrih emisija koje se bave informiranjem o pitanjima Hrvata izvan Republike Hrvatske no to nije dovoljno. Hrvatska televizija je odnedavno počela emitirati emisiju pod nazivom "BiH kronika" koja je brzo postigla vrlo visoku razinu gledanosti što potvrđuje opravdanost postojanja i potrebu za kvalitetnijim i intenzivnijim informiranjem o hrvatima izvan RH, a napose o Hrvatima u BiH. BiH Kronika, petnaestominutna emisija, emitira se subotom u ranim jutarnjim satima i premda je vremenski jako skučena te u nepovoljnom terminu emitirana, gledanost te emisije je vrlo visoka i upravo taj stupanj zanimanja za takvim informativnim programom zahtjeva gledaniji termin i više vremenskog prostora.

Nadam se da će HTV BiH Kroniku smjestiti u vrh prioriteta svoga programa. Molim Hrvatski sabor, Predsjednika i Vladu Republike Hrvatske da učine sve što je u moći Republike Hrvatske kako bi spriječili daljnje devastiranje prava i položaja hrvatskog naroda u BiH. I na koncu, dajmo potporu u ostvarenju neprijepornog prava hrvatskog naroda na samostalan izbor svojih predstavnika u tijela i institucije nacionalnog zastupanja, na svim razinama vlasti u Bosni i Hercegovini.

Poduprimo ostvarenje jednakopravnog položaja tvorbenoga hrvatskog naroda u BiH. Dajmo potporu ovom Zakonu i Hrvatima u BiH u njihovoj teškoj borbi za opstojnost i ravnopravnost u njihovoj domovini BiH - zaključio je u svome govoru zastupnik HDZ-a Rade Bošnjak, pred Hrvatskim saborom.

(R. I./Dnevnik.ba)