Pero Ćorić: HSP AS Inzistira na jednakopravnosti Hrvata u BiH

...razgovarali smo s glavnim tajnikom HSP AS Perom Ćorićem. U ovom intervju on otkriva pravu pozadinu neprimjerenog i politički nekorektnog odlaska Ruže Tomašić iz stranke, a kasnije i sa pravaške scene. Najavio je nastavak velikog niza političkih pobjeda HSP AS, Pravaškog kišobrana te Domoljubne koalicije čija je vodeća stranka HDZ, a HSP AS strateški partner te nakon toga zaokret u politici prema Hrvatima u Bosni i Hercegovinu.

Gospodine Ćoriću, postoji li još uvijek pravaštvo u Hrvatskoj? Donedavna predsjednica HSP AS Ruža Tomašić kaže da je to politički smjer kojeg treba ostaviti u prošlosti.

Naravno da pravaštvo postoji i postojat će i kad ne bude ni Pere Ćorića ni Ruže Tomašić. Nažalost doživjeli smo veleizdaju od strane žene kojoj je pravaštvo u životu sve dalo, a ona se okrenula opciji koja je sve samo ne prirodna mentalitetu hrvatskog naroda. Teško je objasniti sve razloge i okolnosti pod kojima se odlazak Ruže Tomašić dogodio, no vama i vašim čitateljima svakako e biti zanimljiva jedna činjenica. Naime, Ruža Tomašić je mimo stranačkih tijela ušla u AECR grupaciju unutar Europskog parlamenta. Uz brojne političke beneficije koje je ona na taj način i ostvarila, dobila je od svojih nalogodavaca i određene uvjete koje mora ispuniti. Danas je evidentno ono što smo mi znali već više od godinu dana, da je Ruža Tomašić zbog izdašne financijske pomoći sa jednim dijelom svojih poslušnika postala filijala engleskih konzervativaca i kukavičje jaje ne samo HSP AS nego i ukupne pravaške scene. Jedan od argumenata da je tomu tako je i pokušaj podmetanja i njene samovoljne najave potpisa suradnje HSP AS sa Savezom za bolju budućnost BiH Fahrudina Radončića. To je ideološki apsolutno u suprotnosti s pravaškim djelovanjem i vodstvo stranke koje živi pravaštvo i nauk Oca domovine Ante Starčevića sve je učinilo da ne dođe to toga potpisa planiranog i najavljenog od njene strane za 01.11.2014. u Podgorici u Crnoj Gori. Dva dana kasnije, Ruža Tomašić, kako bi se ispričala svojim gazdama u Engleskoj, napušta HSP AS i zajedno s bivšim SDP-ovcem Mihovilom Stanišićem osniva Podružnicu engleskih konzervativaca i njihovu produženu ruku u Hrvatskoj.

Zašto javnosti niste do sada na taj način predstavili okolnosti pod kojim je Tomašićka izašla iz stranke?

Naravno da jesmo, ali u određenoj medijskoj blokadi kakva postoji u Hrvatskoj, takve informacije ne ugledaju svjetlo dana. Prvo pogledajte koji mediji i koji novinari su odjednom počeli u Hrvatskoj uzdizati Ružu nakon njezina odlaska iz stranke. Zar nije sumnjivo da im je ona odjednom heroina, a do jučer su isti ti mediji o njoj pisali kao o primitivki. Isto tako, dok donedavno nije bilo šanse da neki mediji prenese neku lokalnu aktivnosti većih gradskih podružnica, a kamoli općinskih, sada smo svjedoci trijumfalnog prenošenja informacija o tzv. odlasku vijećnika iz malih općina. Pametnom dosta! Druga stvar, moramo priznati da nas je u određenoj mjeri i sram zbog cijele ove priče kako prema hrvatskoj javnosti, tako i prema našim koalicijskim partnerima. Naime, ni mi još ne vjerujemo da nas je izdala osoba za koju smo na terenu svi „ginuli kao jedan", a sad bi trebali iznositi prljavo rublje... Istina je, kako pjesma kaže, „voda duboka", ali budite sigurni kako se u toj vodi neće ugasiti ni stranka, ali ni pravaštvo koji je jedini istinski i autohtoni politički pravac Hrvata. Što se tiče Ruže Tomašić, nju više ne treba spominjati. To je žena koja je otvoreno rekla da je pravaštvo mrtvo, ali što je znakovito to je osoba koja je odbila i suradnju s HDZ-om u trenutku kad je Domoljubna koalicija pred vratima konačnog uspjeha - pobjede na parlamentarnim izborima. Znači, nakon što je izdala pravaštvo, Ruža je izdala i ideju rušenja SDP-a s vlasti!

Sad je, po nekima, onda gotovo nemoguće očekivati ujedinjenje pravaša?

Ne, ujedinjenje pravaške ideje ide dalje kroz Pravaški kišobran. Imamo odličnu suradnju s Hrvatskom čistom strankom prava s kojom smo već ostvarili određene političke uspjehe te smo potpisali sporazum o dugoročnoj političkoj suradnji, a otvoren je poziv i svim ostalim strankama, udrugama i istaknutim pojedincima koji pravaški misle da nam se pridruže. HSP AS kao najsnažnija i jedina parlamentarna pravaška stranka ima tu obvezu daljnjeg okrupnjavanja pravaške scene čiji birački glasački korpus u pravilu nosi blizu 200.000 glasova. Bez tih glasova nemoguća je pobjeda na predstojećim parlamentarnim izborima za 8. saziv Hrvatskog Sabora. Već smo dokazali da smo sposobni suzbiti osobne i parcijalne interese radi viših interesa. Naši politički ciljevi su jasni, definirani, provedivi i nadasve nepromjenjivi, a završni je smjeniti aktualnu nesposobnu, antihrvatsku, antikršćansku Vladu Zorana Milanovića.

Što pravaši mogu očekivati od novog predsjednika prof. Ivana Tepeša koji je relativno nepoznat široj javnosti?

Prof. Ivan Tepeš je relativno mlad, a već iskusan pravaš od svoje 18 godine, obrazovani povjesničar koji će znati provoditi i snažiti pravašku misao. U ovo kratko vrijeme otkako je postao predsjednik na veličanstvenom Saboru stranke kojeg smo imali 13.12.2014. u Zadru, uspio se predstaviti svojim stavovima koji su u potpunosti naslonjeni na učenje Oca domovine Ante Starčevića. Pravaši se ne moraju više bojati, što je do sada bio čest slučaj, da će ih svojim izjavama ili elementarnim nepoznavanjem osnovnih političkih i ekonomskih modela njihov predsjednik izblamirati u javnosti. Projekat Ruže Tomašić smo zajedno vrlo dobro ostvarili, danas zajedno s njim gradimo projekat velikog broja obrazovanih i stručnih kadrova unutar HSP AS i Pravaškog kišobrana, tima kojemu je on na čelu.

Kakav je položaj HSP AS unutar Domoljubne koalicije nakon odlaska Ruže Tomašić?

Mogu otvoreno reći, bolji nego dok je Ruža Tomašić bila u stranci. Ako ćete se sjetiti, još prije godinu dana imali smo ogromnih problema oko njenih taština da bude druga na listi za Europski parlament što je moglo ugroziti kasniju briljantnu pobjede koalicije na tim izborima. Posebice je bio problem njen zahtjev koji smo mi poduprli na stranačkim tijelima da ona obnaša dužnost podpredsjednika buduće vlade. Naš stav je vrlo jasan da takve i sve druge dužnosti u izvršnoj vlasti mogu obnašati samo stručni i sposobni. To su osnovni kriteriji kojima se vodimo pri razgovorima unutar Domoljubne koalicije. Naš strateški položaj unutar nje evidentan je u političkim pobjedama koje su iza nas. Najzorniji primjer je relativno tijesna pobjeda naše zajedničke kandidatkinje Kolinde Grabar Kitarović. Bez zajedništva unutar koalicijskih partnera i bez zajedništva Domovinske i iseljene Hrvatske, te Hrvata u BiH taj uspjeh bi izostao.

Kakva je suradnja sa sestrinskom strankom u Bosni i Hercegovini?

Razmrvljena pravaška scena i u BiH nas tjera da uspješan hrvatski model pretočimo i na ovim prostorima. Suradnja je za sada izvrsna i mogu reći kako na dnevnoj razini rješavamo određenu problematiku i usklađujemo stavove. HSP AS BiH u potpunosti se može osloniti na nas u svakom pogledu, te svoje političke ciljeve ostvaruje kroz Hrvatski Narodni Sabor BiH čiji smo dio.

Kako HSP AS gleda na položaj Hrvata u Bosni i Hercegovini?

Glede Hrvata u Bosni i Hercegovini HSP AS inzistira na jednakopravnosti s ostala dva konstitutivna naroda, jer Hrvati tu jednakopravnost iako ju Ustavom imaju zajamčenu ne mogu konzumirati u praksi. Zalažemo se i zalagat ćemo se za izmjenu Izbornog zakona Bosne i Hercegovine koji je nepravedan, osobito prema Hrvatima. Taj Zakon omogućava majorizaciju, različite manipulacije nacionalnostima i izborima predstavnika u zastupnička tijela svih razina. Imali smo prigodu vidjeti slučaj hrvatskog člana Predsjedništva Bosne i Hercegovine u prethodnom mandatnom razdoblju gospodina Željka Komšića koji je za hrvatskog člana Predsjedništva izabran glasovima Bošnjaka i nije odražavao izbornu volju hrvatskog naroda u Bosni i Hercegovini. Da se te stvari u budućnosti ne bi događale prvi i temeljni cilj Hrvata obnašatelja vlasti u sadašnjem mandatnom razdoblju u Bosni I Hercegovini na svim razinama mora biti izmjena Izbornog zakona BiH koji je kako sam već naglasio diskriminatoran prema Hrvatima. Za nas su Hrvati u Hrvatskoj i BiH jedan narod koji živi u dvije države. Na tim temeljima mora doći do zaokreta.

Na koji zaokret točno mislite?

Pa prije svega promjena u odnosu dosadašnje vlasti i bivša dva predsjednika između prvog hrvatskog predsjednika dr. Franje Tuđmana i današnje predsjednice Kolinde Grabar Kitarović. Ne zaboravimo na odnos bivšeg predsjednika Stjepana Mesića kojeg je bilo sram doći među Hrvate u Hercegovinu Srednju Bosnu ili Posavinu te se radije slikao po Bašćaršiji ismijavajući Katoličku Crkvu i pričajući viceve o Hercegovcima. Takvi nastupi samo su osnažili unitarističku bošnjačku politiku od koje na kraju nitko nema koristi osim Republike Srpske koja, što vrijeme odmiče dalje, postaje sve snažnija. Unatoč svim pravima koja pripadaju Hrvatima po međunarodnim sporazumima, ona se ne poštuju i takav pristup treba mijenjati. HSP AS će preuzimanjem vlasti, a samim tim i odgovornosti u RH inzistirati i na izmjeni prema Hrvatima nepravednog i nametnutog Statuta Grada Mostara od strane tadašnjeg Visokog predstavnika (OHR) u BiH Paddya Ashdowna 2004. godine. Mostar je grad u kojem već sedmu godinu nisu održani izbori i to je jedini grad u Bosni i Hercegovini koji mora svake godine za proračun dobiti dopuštenje Ureda visokog predstavnika. Mostar i izbore u gradu Mostaru treba urediti, ništa ni manje ni više, već jednako kao i u ostalim gradovima Bosne i Hercegovine točnije kao jedan grad i jednu izbornu jedinicu. Sadašnji nepravedni model omogućava da po 3 predstavnika u Gradsko vijeće grada Mostara jednako biraju izborne jedinice grada u kojima prebiva 20 000 stanovnika pretežito Hrvata, ili pak izborna jednica u kojoj prebiva oko 3 500 stanovnika pretežito bošnjačke nacionalnosti.

Dobro ste upućeni u svu problematiku Hrvata u BiH?

HSP AS ima člana predsjedništva koji je zadužen za BiH. To je dr. sc. Gordan Radić iz Mostara. On i njegov tim djeluju kao naši časnici za vezu u odnosima između nas i naše sestrinske stranke te sa najvažnijim polugama hrvatskih institucija koje djeluju u sklopu BiH čineći sve da zaštite interese Hrvata na svojim vjekovnim ognjištima. Uspješna suradnja rezultirala je pravovremenim informacijama, a prave plodove možemo očekivati stavljanjem točke na i - pobjedom na parlamentarnim izborima. Upravo dr. sc. Gordan Radić, a samim tim i HSP AS ukazuju da Hrvati u Bosni i Hercegovini moraju imati TV kanal na hrvatskom jeziku gdje će njegovati svoj jezik, kulturu i običaje, jer takve mogućnosti danas ostvaruju i manjinski narodi u zemljama Europske unije, a ta se prava Hrvatima kao konstitutivnom narodu u Bosni i Hercegovini osporavaju i onemogućavaju. Mi u HSP AS nismo formalisti, ali legalisti svakako jesmo pa podsjećamo da Republika Hrvatska ima obvezu prema članku 10. Ustava RH jamčiti osobitu skrb i zaštitu Hrvatima izvan Domovine i naša politika je da se ta ustavna obveza u maksimalističkim uvjetima poštuje.

No nisu li Hrvati napokon izabrali svog predstavnika u Predsjedništvo BiH?

Hvala Bogu jesu. Iako je i tu bilo jedno „kukavičje jaje" u vidu Martina Raguža koji se nije htio prikloniti Hrvatskom narodnom saboru. No problem oko hrvatskog člana predsjedništva je samo vrh sante leda. Imate primjere gdje Srbi i Bošnjaci fiktivno mijenjaju svoju nacionalnost da bi upali na natječaje namijenjene za Hrvate. Problema je puno, rješenja nudimo. Očekujemo upravo ovo što i činimo, da HSP AS bude korektiv svakoj vlasti pa tako i onoj čiji ćemo dio biti na razini RH. U 21. stoljeću moramo omogućiti svim pripadnicima našeg naroda ma gdje god bili da konzumiraju slobodu i demokraciju političkog izjašnjavanja i tržišne ekonomije u punom smislu riječi. Nadamo se velikoj potpori vladajuće većine europskih pučana u ostvarivanju tih ciljeva u najvišem predstavničkom tijelu Europe, Europskom parlamentu.

Postoje li realne mogućnosti za realizaciju navedenog?

Prije pristupanja BiH zajednici europskih naroda inzistirati ćemo na provođenju navedenog ili ćemo kao vladajuća garnitura staviti veto za njihov ulazak, kao što je to najavio u svom prvom obraćanju prof. Ivan Tepeš da isto vrijedi i za Srbiju koja mora ispuniti određene uvjete. Nadamo se i da će skori dolazak Svetog Oca Pape Franje 06.06.2015. u BiH doprinijeti rješavanju navedenih problema.

HERCEGOVINA.info