ONA je znala što rade Slovenci !?

Vesna Pusić, BIH, Vesna Pusić, Treći entitet, Vesna Pusić, Zdravko Tomac, Vesna Pusić, Željko Olujić, Presuda u Hagu, Vesna Pusić, Zdravko Tomac, Vesna Pusić, HNS, član HNS-a, Vesna Pusić, Carl Bidt, Carl Bildt, antihrvatske snage, Vesna Pusić, lustracija, lustracijom do slobode, udbaški aparat, UDBA, Hrvatska, peta kolona, udbaški aparat, UDBA, Stipe Mesić, Vesna Pusić, Vesna Pusić, sporazum Drnovšek-Račan, Zdravko Tomac, veleposlanici, Vesna Pusić, Vesna Cvjetković , DORH, USKOK-ove optužbe
Pusić je sve znala, s Račanom je htjela pokloniti Slovencima dio našeg mora
Pusić ništa nije radila. Ako nešto radi onda samo lobira za samu kandidaturu za glavnog tajnika UN-a. Znala je što rade Slovenci i što se događa iza zatvorenih vrata, ali se pravila naivna.

"Licemjerju i veleizdaji hrvatskih nacionalnih interesa Vesne Pusić, ministrice vanjskih poslova, prve potpredsjednice Vlade kao da nema kraja. Iz dana u dan dobivamo nove dokaze o njenom djelovanju koje šteti hrvatskim nacionalnim interesima. Ministrica vanjskih poslova danas glumata i čini se šokiranom što će arbitraža, vjerojatno presuditi na štetu Hrvatske. Zato je važno hrvatsku javnost podsjetiti na neopovrgljive činjenice koje potvrđuju tko su glavni krivci za taj novi udarac hrvatski nacionalnim interesima", rekao je politički analitičar Zdravko Tomac za direktno.hr o međunarodnom skandalu u arbitražnom sporu Hrvatske sa Slovenijom.

Tomac podsjeća kako je glavni krivac za ovakvu situaciju sporazum Drnovšek-Račan koji je hrvatska vlada jednoglasno usvojila na čelu s Ivicom Račanom ključna činjenica u korist Slovenije, a na štetu Hrvatske, jer u tom sporazumu Hrvatska se dobrovoljno odrekla velikog dijela svog teritorijalnog mora i pristala da se Sloveniji da onoliko hrvatskog mora koliko je potrebno da dobije izlaz na otvoreno more.

"Tada sam bio predsjednik Odbora za vanjsku politiku i nisam bio konzultiran u donošenju te sramotne odluke hrvatske vlade. Smatrao sam svojom moralnom i domoljubnom obvezom suprotstaviti se tome sporazumu. Zatražio sam razgovor kod Ivice Račana i u burnom razgovoru i svađi rekao sam mu da to neće proći, da ću sazvati Odbor za vanjsku politiku na kojem ćemo odbaciti taj sporazum kao izdaju nacionalnih interesa. Račan i vlada nisu odustajali od svoje namjere da pošalju sporazum na ratifikaciju u Sabor. Na kraju smo ipak dogovorili da će prije toga Račan doći na sjednicu Odbora za vanjsku politiku u proširenom sastavu u kojem će sudjelovati najviši predstavnici vladajuće koalicije. To je bio zadnji pokušaj Račana da nas uvjeri kako je korisno prihvatiti taj sporazum. Na sreću pored mene kao predsjednika odbora koji je otkazao poslušnost Račanovoj vladi to su se usudili i članovi odbora iz HSLS-a, HSS-a i IDS-a. Dakle, članovi stranaka koje su činile vladajuću koaliciju. Tako smo nakon burne rasprave odbacili taj sporazum i spriječili strašnu štetu. Ustvari spriječili smo da dobrovoljno damo Sloveniji sve što traži, uključujući i znatan dio hrvatskog teritorijalnog mora. S obzirom na to da je Pusić tada bila desna ruka Račana u koaliciji, stvarno je licemjerno danas tvrditi kako je to veliki šok za nju ako se dogodi ono što je ona već jedanput prihvatila dati Slovencima, a u ime dobrosusjedskih odnosa, pravičnosti i mirnog rješavanja sporova", tvrdi Tomac.

Nije međutim, nastavlja, Pusić jedini krivac ako izgubimo arbitražu, iako je veliki krivac. Glavni krivci su, mišljenja je Tomac, predsjednik tadašnje vlade Račan i tadašnji ministar vanjskih poslova Tonino Picula, koji nisu odustajali od sporazuma i nakon što je sporazum srušio Odbor za vanjsku politiku te su i dalje tvrdili kako je taj sporazum koristan, pravedan i da je u interesu i Slovenije i Hrvatske.

"Račan mi je objašnjavao da je to kompromis. Pitao sam ga: U čemu je kompromis? Rekao je da je kompromis u tome da smo mi popustili na moru, a Slovenci odustaju od svih zahtjeva na kopnu. To je, također, bilo veliko licemjerje. Jer Slovenci nisu dali ništa svoga, nego su se zadovoljili da dobiju naše na moru, a odustanu od traženja našega na kopnu. S obzirom na to da je taj sporazum krahiran, on je najveći hrvatski uteg u arbitraži, jer zašto bi suci suda osporavali Slovencima ono što je već hrvatska vlada već jedanput dala. Osim toga, u sporazumu o arbitraži napravljena je nova, velika pogreška, jer su se kao kriterij, pored međunarodnog prava mora utvrdili i kriteriji pravičnosti i dobrosusjedskih odnosa, tako da je na temelju tih kriterija moguće odstupiti od striktnog tumačenja međunarodnog prava mora. A kako je hrvatska vlada već jedanput usvojila te kriterije u korist Slovenije bilo je jasno da Hrvatska nije smjela napraviti novu, veliku pogrešku i pristati na arbitražu", naveo je.

Nakon Račana na scenu stupa Jadranka Kosor, koja ima ambiciju potpisati sporazum o ulasku Hrvatske u EU i koja je spremna tome podrediti sve ostalo.

"Kosor nastavlja Sanaderovu politiku, u smislu kako nema toga što nećemo učiniti da bi ušli u EU te smatra da je hrvatski nacionalni interes pristati na arbitražu kako bi se uklonila blokada Slovenije ulasku Hrvatske u EU", rekao je Tomac te dodaje kako, iako obično kritizira bivšeg predsjednika Ivu Josipovića, ne bi bilo pošteno ne spomenuti da je on bio protiv arbitraže jer je kao pravnik, zbog svih razloga, naslućivao kako ćemo izgubiti.

Tomac navodi i kako ne treba zaboraviti spomenuti i veliku ulogu stručnjaka za pomorsko pravo, posebno pokojnog akademika Iblera, Davorina Rudolfa i druge, izuzev profesora Vukasa koji je branio Račanov sporazum, koji je bio na poziciji sporazuma Drnovšek-Račan.

"Zato je napravljena nova velika pogreška kada je profesor Vukas imenovan za hrvatskog člana arbitražne komisije. Da je umjesto njega član hrvatske komisije Davorin Rudolf, siguran sam da ne bi mirno gledao i prešutno se složio s prljavim poslovima i lobiranjem Slovenije u arbitražnoj komisiji", naglasio je.

"Ponašanje ministrice Pusić je licemjerno: sada se zgraža, a kao dio Račanove koalicije izglasala je isti sporazum"

Tomac ističe kako Pusić nije napravila ništa u borbi za istinu i korektno djelovanje arbitražne komisije.

"Ona se zgraža što su Slovenci lobirali, kao da ne zna da je cijela povijest diplomacije, ustvari povijest lobiranja. Ona ništa nije radila - naša diplomacija spava. Ako nešto radi onda samo lobira za samu kandidaturu za glavnog tajnika UN-a. Pusić je sve znala. Znala je što rade Slovenci i što se događa iza zatvorenih vrata, ali se pravila naivna. Zgražala se kako je moguće da netko lobira, umjesto da je poduzela neke mjere da sazna što se stvarno događa i da na vrijeme interveniramo. Zašto kažem da je njeno ponašanje licemjerno. Zato što je ona od Račanovog sramotnog sporazuma do danas zastupala stajališta i politiku koja nije branila hrvatske nacionalne interese. Sada glumi šokiranost i zgraža se nad mogućom odlukom koju je već davno, ne samo izglasala, kao bitni dio Račanove koalicije nego je i u političkim borbama žestoko napadala sve nas koji smo se suprotstavili tom sporazumu kao uskogrudne nacionaliste", podsjeća Tomac.

Tomac je nabrojao i sva, kako navodi, "junačka djela" Vesne Pusić.

"Sjetimo se pisma za smjenu Tuđmana uoči Oluje, sudjelovanje u puču za smjenu Tuđmana uoči Oluje, njene kontinuirane izjave od 1993. godine do danas - da nema Domovinskog rata nego da je riječ o dogovornom ratu hrvatskog i srpskog nacionalizma radi komadanja BiH, njene izjave da je Hrvatska agresor na BiH, njena politika koju već godinama vodi, da je Oluja bila zločinački pothvat i etničko čišćenje, njeno prihvaćanje strategije da se radilo o građanskom ratu, a ne o velikosrpskoj agresiji, njeni pokušaji da se povuče tužba za genocid Srbije koji je počinila u Hrvatskoj i ustvari cijelo njeno djelovanje pokazuje da, nažalost, imamo ministricu vanjskih poslova koja ne brani hrvatske nacionalne interese. Nadam se da će konačno i zastupnici hrvatskog sabora bez obzira iz koje političke opcije dolaze, shvatiti kako je konačno došlo vrijeme da, zbog ukupnog djelovanja Vesne Pusić, a skandal sa Slovenijom je samo točka na i, bude hitno smijenjena", kaže Tomac.

On smatra kako nam u ovom trenutku treba nacionalno jedinstvo da odlučno obranimo hrvatske nacionalne interese, ali i da konačno raščistimo s petom kolonom u državnom vrhu bez koje se Hrvatska ne bi našla u tako teškoj situaciji da se obnavlja agresija Srbije na Hrvatsku, ali i da prijeti otkidanje teritorija Hrvatske, jer gubljenje velikog dijela Piranskog zaljeva može biti samo početak daljnjih poraza, jer hrvatski teritorij traže i BiH i Crna Gora i Srbija.

"Mislim da se radi o trenutku kada Hrvatska mora i međunarodnoj zajednici odlučno reći dosta je bilo trgovanja na štetu Hrvatske, bez obzira na posljedice, mi nećemo prihvatiti arbitražu iako smo se obavezali, jer se pokazalo da se tu ne radi o pravu, nego o pokušaju otimanja dijela hrvatskog teritorija. Hrvatski ustav obavezuje svakog, a pogotovo saborske zastupnike da ni pod kojim uvjetima ne smiju prihvatiti gubitak bilo kojeg dijela hrvatskog teritorija", ističe Tomac.

Zaključuje kako, ukoliko se dokaže da je riječ o prljavom poslu i nepravdi, Hrvatska treba zaključiti obvezu prema međunarodnoj zajednici i navesti razloge zbog kojih Hrvatska ne može prihvatiti odluku o arbitraži koja je nepravedna i temelji se na nekim drugim kriterijima, a ne isključivo na pomorskom pravu.

Izvor: direktno.hr