Od koaliranja najviše profitirali HNS i HSP AS

HDZ BiH, izbori, CIK, izbori, Sejdić i Finci, BIH, izbori, referendum, BIH, izbori, predizborna kampanja, CIK, izbor, Vlado Rogić, Stjepan Mikić, Koordinacija Udruga proizašlih iz Domovinskog rata HZHB, ankete, izbori, izbori, predsjednički izbori, BIH, HRS, izbori, HSP AS BIH, izbori, BIH, HRS, izbori, Mostar, izbor, Manjinski izbori , izbori, lokalni izbori u Hrvatskoj, hsp ante starčević, HSP dr. Ante Starčević, izbori u BiH, lokalni izbori u BiH, Ministarstvo uprave , glasovanje, registar birača, prijevremeni parlamentarni izbori, izbori, glasovanje, hrvatski državljani
Najveći uspjeh polučio je HSP dr. Ante Starčević. Naime, iako su mnogi vjerovali da će ta stranka nestati s političke scene nakon što ju je napustila bivša predsjednica Ruža Tomašić, zahvaljujući koalicijskom sporazumu s HDZ-om, ova je stranka na izborima osvojila čak tri saborska mandata.

Uspjeh HSP-a AS

Tako je novi predsjednik Ivan Tepeš, uz brojne prelaske pripadnika drugih stranaka u njegovu, uspio dobiti i saborski Klub, što je značajan uspjeh u odnosu na jednog zastupnika kojeg je ta stranka imala u prošlom sazivu. Zahvaljujući koaliciji sa SDP-om uspjeh je polučio i HNS. Nakon što je iz njega izbačen bivši šef Radimir Čačić, a slijedio ga je i dio članova, mnogi su sumnjali u uspjeh HNS-a na ovim izborima, no ta stranka osvojila je ukupno deset mandata.

Ipak, ako taj broj usporedimo s 2011., onda moramo naglasiti da su sada ostali bez pet mandata. Godine 2011. HNS je u Sabor ušao sa 15 zastupnika, a završio sa 12 jer su Natalija Martinčević, Petar Baranović i Vesna Sabolić prešli u novu stranku Radimira Čačića. Laburisti vjerojatno ne bi ni postojali da nije bilo koalicije sa SDP-om pa mogu biti zadovoljni s tri osvojena mandata, iako je to upola manje od 2011. kada su na izbore izlazili samostalno. HSS je ostao na jednom mandatu kao i u prošlom sazivu.

HSLS opet u Saboru

HSLS u prošlom mandatu ni nije bio u Saboru, ali je zahvaljujući HDZ-u sada osvojio dva mandata te ponovno postao parlamentarna stranka, iako su ih mnogi zvali političkim mrtvacima. Dva mandata ima i HSU, koji je u prošlom sazivu imao četiri zastupnika. U Sabor su ušli i Ladislav Ilčić iz Hrasta, Milivoj Špika iz BUZ-a te Goran Dodig iz HDS-a.

Vecernji list