Objavljujemo listu dijaspore za Sabor Republike Hrvatske

izbori 2010, izbori, izbori, Hrvati u BIH, izbori 2010, pismo, dijaspora, izbori, izbori, Hrvatska, popis, izbori, Hrvatska, HDZ, kukuriku koalicija, izbori, BIH, ustav, Hrvatska, referendum, U ime obitelji, izbori, izbori u BiH, Stjepan Mikić, Troplet, Europski parlament u Briselu, izbori, poziv, izbori, Slovenija, izbori, kupovina glasova, plaćanje glasova, glasovanje, izbori, djeca, izbori, BIH, kupovina, birački odbori, izbori, provjera, glasovanje, izbori, poziv, BIH, izbori, predsjednički izbori, izvanredni izbori, izbori u BiH, BIH, izbori, izbori, klis, Konjic, izbori, Čitluk, HDZ BiH, izbori, zapadna hercegovina, BIH, izbori, Sarajevo, Hrvatska zemlja, izbori, Hrvatska zemlja, izbori, predsjednički izbori, Mostar, DIP Državno izborno povjerenstvo , predsjednički izbori, rezultati prvog kruga , Hrvatski narodni sabor, izbori u RH, poziv, izbori, izbori u RH, Kolinda Grabar Kitarović, Ivo Josipović, Ploče, referendum, termoelektrana, izbori, Hrvatska dijaspora, dijaspora, Hrvatska zemlja, iz
Ilustracija/Hercegovina.info
Iako se za njega tvrdilo kako će biti nositelj neovisne liste za dijasporu koju će poduprijeti većina pravaških stranaka iz Hrvatske te više hrvatskih stranaka iz BiH, general Željko Glasnović ovakve je navode demantirao te se nalazi na četvrtom mjestu HDZ-ove liste. Glasnović je na posljednjim izborima uspio izboriti mjesto saborskog zastupnika u Republici Hrvatskoj. HDZ-ovu listu čine još i Danijel Glunčić, Davor Čordaš, Dragan Konta, Ivanka Mađar Šimić, Ružica Šapina, Miroslav Piplica, Ankica Gudeljević, Dario Španović, Ivanka Barić i Goran Čogelja.

Podsjetimo, ranije se u medijima spekuliralo kako bi nositelj liste za dijasporu mogao biti Milijan Brkić koji trenutačno obavlja funkciju zamjenika predsjednika HDZ-a Republike Hrvatske, a podrijetlom je iz Ljubuškog, međutim, on je na vlastito inzistiranje na listi 2. izborne jedinice. Na već spomenutoj sjednici Nacionalnog vijeća HDZ-a RH dogodio se obrat. Iako je bilo gotovo sigurno da se Brkić uspio nametnuti kao nositelj u 4. izbornoj jedinici, obrat se dogodio kada je odlučeno da prva u 2. izbornoj jedinici, umjesto u 9., bude potpredsjednica HDZ-a Ivana Maletić. Sudionici prepričavaju da se tada ustao Milijan Brkić, zamjenik šefa HDZ-a, i rekao da on prepušta svoje mjesto prvog u 4. jedinici Miroslavu Tuđmanu te inzistirao da on bude zadnji, tj. 14. u 2. izbornoj jedinici.

Navodno je ispalo da bi Tuđman trebao biti 14. u 2. izbornoj jedinici, pa je to ponukalo Brkića da mu prepusti svoje mjesto, a da se on pokuša preferencijalnim glasom izboriti za saborski mandat. Na listi za dijasporu ovoga puta nije se našao Ivan Šuker, podrijetlom iz Livna, koji je na izborima u listopadu prošle godine zauzimao drugo mjesto na listi Domoljubne koalicije te uz Božu Ljubića i Željka Glasnovića ušao u Sabor Republike Hrvatske.