Mudžahedin koji je došao ubijati je građanin koji je došao pomoći, a HVO je agresor u vlastitoj zemlji

Pitajući se je li hrvatska politička elita u RH svjesna što bi ova presuda mogla značiti za budućnost Hrvatske? Starešina je kritički govorila o pogubnosti hrvatskog stajanja po strani u ovom suđenju, insinuirajući da velike sile kroz ovo suđenje nastavljaju vući geostrateške konce posljedice kojih će se tek vidjeti u budućnosti.

Teza o fašizmu i zločinačkom pothvatu koja se stavlja protiv šestorke je ono što tužiteljstvo čini nakon što nisu uspjeli dokazati direktnu zapovjednu odgovornost optuženih za zločine, kazala je Starešina.

Država u obrani Šestorke nije učinila ništa. Ovom presudom nije kraj priče o ovim prostorima. Geostrategija neke države se vodi na dulji rok. Prostor HercegBosne je bio ključni prostor za očuvanje Jugoslavije. Da je pala HRHB opstala bi Treća Jugoslavija. Taj prostor je izuzetno bitan za sigurnost  Europe. To je više osvješteno u stranim zemljama nego u RH. Rusija preko koridora VC ulazi u Srednju Europu. Mi ne znamo zašto katarski šeik želi  luku Ploče dok Hrvatska za to vrijeme ne čini ništa.

Mladen Ančić je naglasio kako je ogroman problem Haaškog suda kako ta institucija nema nikakvog nadzora. Koja dovodi do smiješnih situacija. Primjerice Carla Del Ponte izravno je dokinula određene istrage zbog čega nikada nije nikome odgovarala.

Još 1996-e godine je , kaže, Starešina bila gotova optužnica protiv vrha Armije BIH , ali je britanska politika ukinula rezultate te istrage i krenulo se u istragu protiv vrha HVO-a jer je stav britanske politike bio da Bošnjake u Federaciji treba namiriti a ne ih sudski progoniti.

Tako da danas imate apsurd da je onaj mudžahedin koji je iz strane zemlje došao ubijati po BiH zapravo građanin koji je došao pomoći dok je HVO agresor u vlastitoj zemlji ili HV koji je ušao u BIH u pogranična područja pa čak neka i oslobađao od blokade (Bihać)

Ovo nije pitanje egzotike kazala je Starešina, ovo je ključno pitanje za Hrvatsku.

izvor: Hrt