Ministar Suljagić podnio ostavku pod pritiskom

Federalni mediji špekuliraju da je Suljagić u obrazloženju ostavke naveo da nije želio da povuče svoju odluku o ocjenjivanju učenika iz vjeronauke.

Iako su E-novine i FTV jučer objavile ovu informaciju, županijski/kantonalni premijer Musić je sinoć u izjavi TV Sarajevo to demantirao, mada još uvijek iz Vlade Županije/Kantona Sarajevo nema službene potvrde da li je Suljagićeva ostavka prihvaćena.

S druge strane, Vlada Županije/Kantona Sarajevo jučer je saopćila, nakon svoje 2. vanredne sjednice, da će za one učenike koji su u školskoj 2010/2011. godinu pohađali predmet "Vjeronauka", ocjene ipak biti uračunate u prosječnu ocjenu općeg uspjeha.

Vlada Županije/Kantona Sarajevo u saopćenju za javnost navodi da nikada nije postojao plan ili namjera da se ukine predmet "vjeronauka" te da su sve odluke i instrukcije Ministarstva obrazovanja i nauke Županije/Kantona Sarajevo donesene u skladu i duhu zakona Županije/Kantona i BiH te da bi bio uveden red i ukinuta dugogodišnja neuređenost u ovoj oblasti.

Ministri u županijskoj/kantonalnoj Vladi i zastupnici u Skupštini Županije/Kantona Sarajevo iz Stranke demokratske akcije (SDA) ogradili su se od tog saopćenja.

"Ministri u Vladi Županije/Kantona Sarajevo iz reda SDA odbacuju data saopćenja kao obmanjivanje javnosti jer ne odražavaju usaglašene stavove s Kolegija Vlade i kao takvi ozbiljno urušavaju proklamovane principe partnerstva", saopćeno je iz SDA.

Nakon klanjanja džuma- namaza u nekoliko sarajevskih džamija Gazi Husrev-begovoj, Carevoj, Fahdovoj i Istiklal džamiji, grupe studenata jučer su transparentima iskazali prosvjed prema "početku procesa ograničavanja vjerskih prava i sloboda vlasti u Županiji/Kantonu Sarajevo kroz diskriminiciju i brutalno ignoriranje volje roditelja i učenika koji pohađaju vjeronauku".

Srna