FOTO/VIDEO  Milorad Dodik: Nemam ništa protiv da Hrvati dobiju svoj entitet!

milorad dodik rts
Predsjednik Srpske je to rekao odgovarajući na pitanje da li ima podršku Hrvata u BiH, Dodik kaže da se može čuti da oni traže da se vrati stanje prije Vašingtonskog sporazuma, jer je sada njihova pozicija degradirana, navodeći da nema ništa protiv da Hrvati dobiju svoj entitet u BiH.

On je istaknuo da je visoki predstavnik ušao u zakonodavstvo i Ustav BiH i to degradirao, te podsjetio na njegove nametnute odluke. Dodik je za RTS rekao da Republiku Srpsku ne obvezuju promjene na geopolitičkoj sceni, prestrojavanje Putin-Erdogan, prenosi Srna.

"Možda imamo strah, ali nas ništa ne obvezuje", dodao je Dodik.

Dodik je napomenuo da suvremena turska politika nije krila rehabilitaciju neoosmanizma na prostoru Balkana, a najviše u samoj BiH, te podsjetio na posljednju posjetu bivšeg turskog premijera Ahmeta Davutoglua Banjaluci kada je rekao da je BiH bila i biće turska zemlja, te da je govorio ono što je i sam turski predsjednik Redžep Erdogan govorio u Sarajevu i u Sandžaku, na Kosovu.

On je ocijenio da je dobro što je prekinuta farsa oko trilaterale BiH - Turska - Srbija, jer ona nije ničemu doprinosila osim rehabilitaciji neoosmanizma na području Balkana. Govoreći o europskom putu BiH, Dodik je rekao da Srpska pokušava da gradi europski put ali da vidi i koliko se sunovratila europska politika na mnogim pitanjima u posljednjih nekoliko godina.

"Njihovo vježbanje nad nama na europskom putu podrazumijevalo je da se uvijek nađu rješenja koja su štetna za Republiku Srpsku", dodao je Dodik.

Komentirajući činjenicu da je Tužiteljstvo BiH obustavilo istragu o napadu na premijera Srbije Aleksandra Vučića u Srebrenici, Dodik je istaknuo da to govori o tome da u BiH nema nikakve priče o pravdi i državi.

"Tu postoji muslimanski etablirani politički vrh koji rehabilituje ratne ciljeve", istaknuo je Dodik.

On je napomenuo da su i Srbi u obavještajnoj službi na nivou BiH dozvolili da se vrate svi ratni obavještajni kadrovi Alije Izetbegovića, te da je direktor te službe Osmica bio šef obavještajnog sektora Alije Izetbegovića u tijeku rata.

"Zbog lošeg karaktera naših ljudi koji tamo sjede, poltrona, podanika, izdajnika desilo se to da ta obavještajna služba sada isključivo služi za to da prati što rade Srbi i rukovodstvo Srpske", dodao je Dodik.

Dodik je naveo da je istragu o napadu na Vučića pokrenulo Ministarstvo unutrašnjih poslova Srpske, da je evidentirano 11 aktera napada i jasno dokumentirano, ali da je Tužiteljstvo BiH preuzelo slučaj jer, prema odluci visokog predstavnika, ima nadređenu poziciju nad svim nivoima u BiH i može da izuzme predmet koji hoće.

"Ja sam tada rekao da je gotovo. Od ovog nema ništa. U Sarajevu muslimani smatraju da je sasvim prihvatljivo i razumno da napadnete bilo kog Srbina, pogotovo u Srebrenici. Srebrenica je podvala, Srebrenica nije ono što muslimani predstavljaju, neka otvore arhive UN pa ćemo vidjeti je li to istina ili nije", dodao je Dodik.

Govoreći o nedavnoj zajedničkoj antiterorističkoj vježbi pripadnika policije iz Srpske i Srbije i komentarima o tome iz Sarajeva, Dodik je istaknuo da je to bila impozantna vježba, koja je narodu u Srpskoj ulila povjerenje i sigurnost. On je napomenuo da sve policijske strukture u svijetu surađuju u borbi protiv terorizma, navodeći kao primjer suradnju policije Srpske sa policijom iz Federacije BiH, Švedske... "Zašto je to sad čudno?

Zato što su se Srbi tu okupili...Srbi moraju konačno da shvate da se moramo okupiti i moramo da imamo našu mirnodopsku politiku koja podrazumijeva ne samo šutanje i da prihvataš ono što drugi kažu nego i da pošaljete poruku da ste spremni i da se branite", dodao je Dodik. On je zahvalio predsjedniku i premijeru Srbije Tomislavu Nikoliću i Aleksandru Vučiću koji su osigurali svu logistiku za tu vježbu.