Mile Lasić: BiH treba ljevica, ali bez ublehaša

Dobar loš zao emisija, Mario Vrankić, Mile Lasić, BIH, Mile Lasić, Ejup Ganić, Politika, Dobar loš zao emisija, Mile Lasić, Mile Lasić, kordinacija udruga, Mile Lasić, Neredi u Mostaru, Al Jazeera, Mile Lasić, Martin Raguž, Mile Lasić, Martin Raguž, Mile Lasić, HRS, prijedlog, BIH, Mile Lasić, Mile Lasić, Željko Komšić političar, Mile Lasić
Europski put
Lasić je pojasnio da je ovo jedini logičan blok, jer je to volja građana koji su tako odlučili na održanim izborima. Svaki drugi korak, kako kaže, ne bi bio dobar, jer građani su svoje rekli.

"Radi se o tome da nam je potrebno dvotrećinsko glasanje o važnim pitanjima, počevši od vađenja iz ladice verzije radnog nacrta Ustava FBiH do deblokade europskog puta, ali i implementacije odluke „Sejdić-Finci". Za sve je ovo potrebno osposobljeno parlamentarno tijelo koje mogu zajedno činiti SDA, HDZ BiH i SBB", kaže Lasić u izjavi za Dnevni avaz.

On je ocijenio da se ovi političari, kao izborni pobjednici, tako moraju i ponašati, kako bi vlast što prije bila formirana.

"Mislim da je ovo jedna nužda, neophodnost, ali i odnos poštovanja prema izbornoj volji hrvatskog i bošnjačkog naroda. Ne smije se ponoviti ono što su SDA i SDP uradile prije četiri godine HDZ-u BiH. Mora se napraviti jedna ozbiljna koalicija, a ove stranke skupa to mogu. Na taj način bila bi formirana koalicija političkog desnog centra", kaže Lasić.

Očekivan ishod
Komentirajući izborne rezultate i krah SDP-a BiH sa Zlatkom Lagumdžijom na čelu, Lasić je dodao da je ovakva vrsta ishoda za ovu stranku bila i očekivana.

"Izborni debakl SDP-a mogao se očekivati. On nije nikakvo iznenađenje nakon svih unutarnjih egzibicija. Ono što možda nije moralo da se desi je da ti glasači priđu Demokratskoj fronti - Željko Komšić. No, kada su u pitanju pozivi za ujedinjenje u ljevicu, mislim da BiH treba ljevica, lijevi političari, ali joj ne trebaju ublehaši", rekao je Lasić.

Lagumdžiju treba otjerati, a ne smijeniti
Lasić tvrdi i da je dosadašnji lider SDP-a Zlatko Lagumdžija žrtva vlastite megalomanije.

"On je čovjek staljinističkih manira, koji je pokušao kao niko prije njega poniziti Hrvate. Sretan sam što je kraj njegove političke karijere na vidiku. Ali, smatram da mu u SDP-u ne trebaju dozvoliti da podnese ostavku, nego mora biti otjeran, kako to i zaslužuje", dodaje Lasić.