Marinko Čavara na udaru jer želi prekinuti plaćanje milijunskih zakupa

Marinko Čavara
Naime, Vlada Federacije je tek nedavno zadužila Službu za zajedničke poslove organa i tijela FBiH da pripremi projektnu dokumentaciju za preuređenje spomenutog prostora, izabere proizvođače radova i nabavi potrebnu opremu, Ministarstvo financija da iz tekuće rezerve izdvoji sredstva za adaptaciju i nabavu opreme (oko 105 000 KM za ured Predsjednika), a Federalno pravobraniteljstvo da riješi imovinsko-pravni status objekta, nad kojim pravo raspolaganja ima Općina Centar Sarajevo. Spomenuti objekt i pripadajuće zemljište su od 1999. godine u posjedu Vlade FBiH.

Predsjednik FBiH Marinko Čavara je odmah nakon preuzimanja dužnosti krenuo u rješavanje ovog pitanja, odlučno odbacivši planove bivše Vlade da šefa izvršne vlasti Federacije smjesti na jedan unajmljeni sprat zgrade Privredne banke Sarajevo. Spomenuti plan Čavara je s financijskog i sigurnosnog stajališta ocijenio neprihvatljivim te je bio ustrajan u stavu da je Vila Braun najbolje moguće rješenje.

Večernji list piše kako je zanimljivo da oni koji osporavaju planirano premještanje Ureda predsjednika FBiH u Vilu Braun brinu za nešto više od 100 000 KM, koliko će koštati prilagodba, a bili su spremni podržati zakup dijela objekta Privredne banke Sarajevo koji bi Federaciju u razdoblju od 10 godina stajao čak 2,5 milijuna KM.

Također, navodi se kako bi nakon rješavanja pitanja smještaja Ureda predsjednika i dopredsjednika FBiH na red došlo i pitanje smještaja Vlade FBiH, koja već 21 godinu SDP-u BiH plaća zakupninu od 45 000 KM mjesečno.

Istaknuto je, kako bi se, kada je riječ o građevinskim radovima, sve moglo odraditi relativno brzo i kako je za to osigurano 60 000 KM, a dok bi se za preostalih 45 000 KM nabavio namještaj. Ako bi se objekt prilagođavao za smještaj ureda dvaju dopredsjednika, prema idejnom projektu ukupni troškovi bi bili blizu 300 000 KM, što je zanemariv iznos u odnosu na troškove zakupa prostora koji plaćaju federalne institucije.

Inače, Vila Braun je smještena na području sarajevske općine Centar. Prije rate ja bila rezidencijalni objekt, a tokom poslijeratnih godina je u njoj bila smještena Ambasada SAD-a.