Marinko Čavara: SDP i DF žele profitirati stvaranjem anarhije!

Marinko Čavara
Rekao je to za Dnevni avaz predsjednik FBiH te potpredsjednik HDZ-a BiH Marinko Čavara komentirajući posljednja podmetanja Vladi FBiH u vezi sa smanjenjem penzija, i to u situaciji nakon uhićenja lidera Saveza za bolju budućnost Fahrudina Radončića u montiranom procesu.

Stabilizacija odnosa

- Činjenica je da neke grupe ili pojedinci, kada se god kreira određena kriza, crpe korist iz takve jedne situacije. To zabrinjava, pogotovo kada dobiju prostor ili mogućnost da utječu na situaciju u FBiH. Također, bez obzira na to koliko Sud i Tužiteljstvo BiH govorili da nisu dio političkih procesa, na neki način su se, htjeli to oni ili ne, upleli u takve odnose te utječu na te odnose samim načinom svog rada - ocijenio je Čavara.

O tome šta će biti u slučaju "Radončić", kaže Čavara, institucije će dati svoj stav, "međutim, od svakog građanina u ovoj državi možete čuti da nema velikog povjerenja u institucije, pa ni u Sud i Tužilaštvo, a to se treba promijeniti".

Čavara ističe da će se to promijeniti samo transparentnim radom, ali i rezultatima.

- Mi se, zasigurno, nalazimo u stanju u kojem trebamo napraviti pozitivne iskorake, ali nam se stalno događaju neki problemi ili ih neko projektira. Na odgovornim ljudima je sada da djeluju ka smirivanju stanja te stabilizaciji odnosa - kazao je Čavara.

Predsjednika FBiH smo upitali i kako komentira istupe predsjednika DF-a i SDP-a Željka Komšića i Nermina Nikšića u vezi s novonastalom situacijom te ima li dojam da se ovaj dvojac želi ponovo nametnuti u vlast.

- Obojica predsjednika su djelovala zajedno u okviru SDP-a do prije godinu-dvije, zajedno su formirali neustavnu i nezakonitu vlast u FBiH, pa je licemjerno da se oni pozivaju na Ustav i zakonitost. S druge strane, imali su četiri godine, a za to vrijeme su FBiH vratili godine unazad. To svi građani dobro znaju. Znaju koliko su lošije živjeli nakon što su oni bili preuzeli vlast - kazao je Čavara.

Bacanje floskula

Čavara je potcrtao da, "vjerovatno, i Komšić i Nikšić računaju na zaboravnost svakog građanina u FBiH o tome šta su oni radili dok su bili na vlasti".

- Nedopustivo je i neprihvatljivo, a znaju kakva je situacija ne samo u BiH već i u regiji, da u ovakvim okolnostima nastoje profitirati, da stvaraju veći nered i anarhiju pozivajući na neke izvanredne izbore. Izbori su bili prije nešto više od godinu i oni su dobili broj glasova koliki su dobili. Ne trebaju, zaista, bacati floskule u javnosti kako će podržati reforme, a kada dođu reformski zakoni, oni su redovito protiv njih - rekao je on.

Poziv predsjednika Obame velika je čast

Čavara nam je rekao da mu je velika čast da je od predsjednika SAD Baraka Obame (Barack) dobio poziv za prisustvo na 64. godišnjem nacionalnom molitvenom doručku u Bijeloj kući.

- Važnost poziva je utoliko veća uzme li se u obzir značaj SAD za BiH, zbog svega što su uradili i pomogli ovoj državi u najtežim vremenima, pa i u poslijeratnom periodu. Nesumnjivo, Sjedinjene Države predstavljaju svojevrsnu garanciju za poziciju i stabilnost BiH, podupiru i kretanje BiH ka EU te priključenje NATO savezu, a što za našu državu nema alternativu - naglasio je Čavara, za Dnevni avaz.