Izbor vodstva Doma naroda, Bradara ide za predsjedateljicu

Dragan Čović

... početi s radom do kraja siječnja, piše Večernji list.

Izbor izaslanika

- Već u četvrtak imat ćemo sjednicu Doma naroda Federacije BiH na kojoj će biti izabran predsjednik Federacije BiH, izaslanici za Dom naroda BiH i vodstvo Doma naroda Federacije BiH - izjavio je jučer Dragan Čović novinarima u Mostaru. Predsjednik Federacije BiH, kako je ranije dogovoreno, bit će Marinko Čavara, dok dopredsjednici iz reda Srba i Bošnjaka još nisu poznati. Traju dogovori između SDA i DF-a prije svega kako bi se našla rješenja i dogovorili zamjenici predsjedatelja do srijede. Prema našim saznanjima, u četvrtak na sjednici prema sadašnjim stranačkim dogovorima trebali bi dobiti novo vodstvo Doma naroda Parlamenta Federacije BiH. Doznajemo kako je jedino sigurna Lidija Bradara, predsjednica ŽO HDZ-a BiH ispred koalicije HNS-a, za predsjedateljicu Doma naroda Parlamenta FBiH.

Nakon izbora vodstava i verifikacije mandata, biraju se izaslanici za državni Dom naroda. Također, doznajemo kako bi se Predsjedništvo BiH, ako sve bude išlo po planu, moglo sastati već sutradan, 16. siječnja, ili nekoliko dana kasnije kako bi potvrdili Denisa Zvizdića iz SDA za mandatara za sastav državne vlade, odnosno Vijeća ministara BiH. Do kraja tjedna se očekuje kako će biti riješena imena oba mandatara, i federalnog i državnog. Oba mjesta, prema dogovoru, trebala bi pripasti SDA.

Raspodjela resora

Do sada je bilo određenih špekulacija oko imena novog premijera Federacije BiH, ali razgovori unutar SDA su se vodili oko ovog pitanja i posljednjih dana te na sjednici Glavnog odbora stranke. Do sada su predstavnici stranaka, koje će biti u vlasti u Federaciji BiH, načelno razgovarali oko pojedinih mjesta. Znaju se samo raspodjele čelnih pozicija, vodstva FBiH, a o raspodjeli ministarstava nije bilo riječi.

Prema Čovićevim riječima, iza sjednice Doma naroda sljedećeg tjedna bit će riječi o raspodjeli resora u Vijeću ministara BiH i Vladi FBiH te bi nova vlast mogla početi raditi do kraja siječnja.- Ako i bude kašnjenja 15-20 dana, opet ćemo imati rekordan rok uspostave vlasti na svim razinama i s te strane ne trebamo biti nezadovoljni. Međutim, mislim da konačno moramo početi raditi, bilo je dovoljno tri mjeseca za nadmudrivanje - zaključio je jučer Čović.

Večernji list