Hrvati se vraćaju u federalne institucije nakon četiri godine

Sarajevo, Vlada, smjena, Federacija BIH, ZHŽ, pljačka, Federacija BIH, županije, ukidanje, BIH, invalidnina, ZHŽ, bh. hrvati, vlada Federacije BiH, Vlada Federacije, parlament, Federalni parlament, Marinko Čavara, Predstavnički dom

... gubitnici mogli protumačiti kao revanšizam, zapravo je riječ o saniranju posljedica kadrovske čistke, svojevrsnog tsunamija koji je “platformaška” vlada pokrenula kada je 2011. godine zasjela na vlast.

Brisanje Hrvata

U protekle tri i pol godine skoro da nije bilo institucije na federalnoj razini u kojoj nije promijenjeno više od 50 posto upravljačke strukture. Naravno, sve pod izgovorom poboljšanja rada i upravljanja. Međutim, i površan pogled u životopis većine onih koji su, bilo imenovanjima ili namještenim natječajima, zasjeli na pozicije pokazuje da su oni stranački kadrovi, a nerijetko im je jedina kvalifikacija bila to što su rodbinskim ili prijateljskim relacijama povezani s "platformaškim" dužnosnicima u Vladi Federacije ili strankama koje su činile ovu političku grupaciju.

Takva kadrovska politika uglavnom je izbrisala hrvatske kadrove iz entitetskih institucija, a najbolji primjer je svakako Ministarstvo za pitanja branitelja, u kojem je kontroverzni ministar Zukan Helez pred kraj mandata i posljednjeg hrvatskog dužnosnika u ovom ministarstvu, pomoćnika ministra Martina Frančeševića, suspendirao temeljem prijave koju je sam podnio protiv njega, piše Vecernji.ba. Poslije je upravo taj SDP-ov kadar nastavio obnašati ministarsku dužnost iako je pravomoćno osuđen za fizički napad u Bugojnu.

Iako je broj ispražnjenih pozicija u federalnim institucijama za vrijeme vladavine "platforme" sveden na minimum, još uvijek se nađe poneko mjesto na koje je moguće zaposliti odane kadrove. SDP koristi i posljednje dane svoje vladavine kako bi u federalnu upravu postavio svoje ljude.

Alijansina praksa

Čak četiri federalna ministarstva raspisala su u listopadu natječaje za popunu ispražnjenih radnih mjesta, a na čelu svih tih ministarstava su SDP-ovi, ili toj stranci naklonjeni ministri. Svjesni kako neće još dugo vladati ministarstvima zdravstva, branitelja, socijalne skrbi i prometa, SDP-ovi kadrovi su krenuli u posljednju akciju popune radnih mjesta. Takva praksa već je viđena za vrijeme Alijanse za promjene prije 12 godina, a vidjet ćemo hoće li nova vlast imati bolji odgovor na to nego oni koji su naslijedili Alijansu. Da imaju posla s dosad neviđenim lošim potezima svjedoči i postizborna odluka Nikšićeve vlade da za ravnatelja Ureda Vlade FBiH za europske integracije imenuje Vjekoslava Čambera, nekadašnjeg HSP-ovog ministra koji je u posljednje vrijeme vrlo blizak SDP-u.

Večernji list