HRS predstavio prijedlog realno izvedivih gospodarskih reformi

Hrvatska republikanska stranka, HRS, Slaven Raguž, Slaven Bevanda, Politika, Mostar, HRS, Nermin Nikšić, Valentin Inzko, HRS, priopćenje, Vlada, škola, HRS, plan, program, HRS, Sefer Halilović, Martin Raguž

Temeljni problem gospodarstva u BiH jest politička nestabilnost, koja direktno utječe na tržište roba i kapitala, a rezultira poreskom evazijom, sivom ekonomijom, visokom stopom nezaposlenosti i svim anomalijama koje otežavaju gospodarski razvoj. S toga je HRS prvo izišao s prijedlogom ustavnog preustroja BiH koji bi zagarantirao ljudska i građanska prava svakog žitelja ove zemlje, pa tek onda s prijedlogom gospodarskih reformi. Ne može se, primjerice, očekivati porezna disciplina od područja s hrvatskom većinom ako se uzmu u obzir koeficijenti povrata sredstava od indirektnih poreza, način gospodarenja udjelom u vlasništvu javnih poduzeća itd. Dakle, preduvjet je državno uređenje BiH po mjeri čovjeka, a ne po mjeri Sarajeva ili onih koji ima više.

Naše gospodarstvo se temelji na trgovini i uslugama, što za produkt ima povećanje vanjskotrgovinskog deficita. Primarni cilj gospodarskog programa HRS-a je poravnanje platne bilance, potenciranjem razvoja proizvodnje i industrije ne može se očekivati nikakav vid rasta, što putem umanjenja poreznih opterećenja za poduzeća koja se bave proizvodnim djelatnostima, umanjenju poreza na plaće, kao i promjene unutar sustava PDV-a, uvođenjem općih i sniženih stopa, a ovisno o potrebi i međustopa PDV-a. Predlaže se cijeli niz uvođenja restriktivnih mjera za uvoz, izmjene ugovora o trgovini s Republikom Hrvatskom, kao i uvođenje poreza na uvoz sezonskih proizvoda koji se proizvode kod nas.

Prvi korak pri ulasku u županijske skupštinu, bit će predlaganje zakona o eksploatiranju mineralnih i podzemnih resursa, kao i gospodarenjem šumskim gospodarstvima. Donošenjem tog zakona prihodovna strana županijskog proračuna bi se podebljala za oko 8 mln KM.

HRS neće obećati nova radna mjesta jer bi na taj način lagali naše birače. Mi se zalažemo za promjene u sustavu koje će generirati radna mjesta, potenciranjem razvoja onih grana u kojima možemo biti bolji ili najbolji na tržištu. To su definitivno turizam, poljoprivreda, proizvodnja i prerada aluminija, i sl., gdje se moraju stvari sustavno dovesti u red. Paralelno uskladiti obrazovni sustav s potrebama tržišta, raditi na potenciranju matematičkih i tehničkih znanosti.
Cijeli tekst gospodarskog programa može se pogledati na web stranici: www.hrsbih.org