Helez najavio kazne za primatelje duplih vojnih mirovina

Timovi koji će "pročešljati" dokumentaciju, trebali bi ustanoviti koja sve prava bivši branitelji uživaju u dvije zemlje, kako bi se ukinula dvostruka primanja.

Određeni i još neutvrđen broj tih osoba godinama dobiva po dvije mirovine, jednu od Hrvatske, drugu od Bosne i Hercegovine, ili se čak nalaze u situaciji da iz jedne države primaju vojnu mirovinu, dok su u drugoj još uvijek aktivno zaposleni.

Iako je revizija pokrenuta za vojne i bivše vojne osobe, hrvatski predsjednik Ivo Josipović rekao je kako je to primarno problem opterećenja mirovinskog sistema, te pozdravio poteze dvaju ministarstava. Hrvatski ministar branitelja Predrag Matić isplaćivanje dvostrukih mirovina po jednoj osnovi smatra nedopustivim.

"Već se godinama priča da pojedinci koriste dvostruka prava, jedno u Hrvatskoj, jedno u BiH", rekao je on.

"Smatram da je to, osim što je protuzakonito, skandalozno samo po sebi i dogovoreno je da razmijenimo podatke i kad to uradimo, vidjet ćemo pravu situaciju, a onda ćemo, sukladno tome, poduzeti odgovarajuće mjere".

Zukan Helez, ministar za braniteljska pitanja u Vladi Federacije Bosne i Hercegovine, kazao je za Al Jazeeru da Ministarstvo na čijem je čelu već priprema popis pripadnika HVO-a koji primaju braniteljske mirovine u FBiH, a koji će proslijediti Hrvatskoj.

Kako je pojasnio, svatko tko prima braniteljsku miorvinu u BiH morao je dati izjavu da je ne prima u Hrvatskoj. Ukoliko se otkrije da netko prima duplu mirovinu, morat će izabrati iz koje države želi primati mirovinu, ali će i kazneno odgovarati za davanje lažne izjave.

Helez je kazao da najviše zloupotreba ima kod osoba koje ostvaruju primanja na osnovu odlikovanja Reda hrvatskog trolista, kojim je branitelje odlikovao bivši hrvatski predsjednik Franjo Tuđman. Helez je rekao da postoje podaci da su neki ljudi krivotvorili dokumente u srednjoj Bosni, kao i u Hercegovini, kako bi ostvarili prava u Hrvatskoj.

"Onaj koga nema na izvornom popisu kazneno će odgovarati i morati vratiti novac", rekao je Helez. Upitan zašto se tek sada, 15 godina nakon okončanja rata, države rješavaju problem primatelja duplih mirovina, Helez je kazao: "Ja vjerujem da je to stvar politike. Ovo se moglo davno završiti da je bilo političke volje".

Fena