FOTO  HDZ BiH predstavio kandidate za ministre i zamijenike ministara u Vijeću ministara BiH i ministre u Vladi FBiH

HDZ BiH, predstavljanje

Dr. Dragan Čović, predsjednik HDZ-a BiH, uz predsjednika FBiH Marinka Čavaru i mandatara za sastav Vijeća ministara BiH, Denisa Zvizdića te potpredsjednicu HDZ-a BiH Borjanu Krišto, javnosti je predstavio kandidate za funkcije u Vijeću ministara BiH i Vladi FBiH koje su pripale HDZ-u BiH.
Kada je u pitanju Vijeće ministara BiH, kandidat za ministra financija je Vjekoslav Bevanda, za ministricu obrane kandidirana je Marina Pendeš, Ministarstvo pravosuđa Josip Grubeša.
Zamjenici u ministarstvima BiH, na mjesto zamjenika ministra vanjskih poslova predložen je Josip Brkić, za zamjenika ministra prometa i veza Predrag Kožul, za zamjenika ministra vanjske trgovine i ekonomskih odnosa Mato Franjičević, a za zamjenika ministra sigurnosti Mijo Krešić. 


Kandidati za federalnu Vladu ispred HDZ-a BiH imenovani su, za ministricu financija Jelka Miličević, za ministra prometa Denis Lasić, za ministricu kulture i sporta Zora Dujmović, kandidat za ministra zdravstva je Vjekoslav Mandić, kandidat za ministarstvo pravosuđa je Mato Jozić i prostornog uređenja Josip Martić, čime HDZ BiH dobiva 6 ministarstva u federalnoj Vladi.

''Nadam se da smo što se tiče Vijeća ministara dali ono što smo nudili javnosti, da će mo dati najbolje predstavnike i da će mo našim djelovanjem u sklopu Vijeća ministara dobiti adekvatnu strukturu s kojom s može pokrenuti BiH na europskom putu'', rekao je predsjednik HDZ-a BiH dr. Dragan Čović te dodao: ''Mislim da smo iskombinirali i iskustvo i zrelost'', rekao je dr. Čović predstavljajući kandidate na federalnoj razini dodavši kako je uvjeren da će uz ostalih deset ministara zajedno s predsjednikom Vlade Federacije odgovoriti izazovima i problemima.

Mandatar za sastav Vijeća ministara Denis Zvizdić rekao je kako će nakon ovoga imena budućih ministara biti stavljena u procedure koje predviđa zakon o Vijeću ministara i koji može potrajati i do dva tjedna.

''Što se tiče mojih kolega, riječ je o ljudima koji imaju ozbiljna znanja i vještine. Već sada možemo govoriti o ozbiljnom kapacitetu ljudi koji će biti zaduženi za ozbiljne reforme'', rekao je Zvizdić i dodao kako je zadovoljan imenima kolega.
Predsjednik Federacije BiH, Marinko Čavara, rekao je kako će novim imenima biti prekinuta praksa neustavnosti i nelegitimnosti federalne vlade.
''Sutra ću imati priliku imenovati vladu u skladu s Ustavom i napokon prekinuti tu agoniju koju su građani Federacije imali a to je da su imali nelegitimnu vlast i mislim da svaki građanin treba biti sretan da ćemo napokon krenuti u rješavanje problema koji su nagomilani u protekle četiri godine radom jedne takve vlade, uvjeren sam da će mo zajedno moći napraviti jedan pozitivan iskorak i jednu novu nadu'', zaključio je predsjednik FBiH Marinko Čavara.