Građani BiH trebaju biti ponosni što će se 15. veljače predati aplikacija za članstvo u EU

borsa open 2015
- Prilikom predaje aplikacije predstavnike EU ćemo zamoliti da se u pregovaračkom poslu ne postavljaju teži uvjeti od dosadašnjih. Do 15. veljače i nakon toga radit ćemo da napravimo komunikaciju sa svih 28 članica Europske unije - kazao je Čović.

Naglasio je da nema niko pravo kritizirati europski put BiH u smislu spremnosti zemlje.

- Nažalost, uvijek pomalo spekuliramo oko tih obveza - rekao je Čović.

Govoreći o "Mehanizmu koordinacije" koji je uspostavljen 26. siječnja, a što je bio jedan od tri uvjeta za napredak BiH ka EU odnosno za kredibilnu aplikaciju, Čović je ukazao na preduvjete koji su stvoreni za to.

- Znamo da je i 2013. godine bio u raspravama u izvršnoj vlasti i na razini BiH, tad je i usvojen na entitetskoj razini. Informirao sam da je Vijeće ministara BiH prošle godine usvojilo taj dokument. Istina, donesen je jedan zaključak da će se on usuglasiti sa Sporazumom o stabilizaciju i pridruživanju. Te izmjene i dopune su također usvojene na Vijeću ministara 26. siječnja, što je bio jedan od uvjeta za napredak BiH ka EU - rekao je Čović.

Potvrdio je da se proces pristupanja BiH Europskoj uniji nastoji uraditi na veoma konkretan i vjerodostojan način, te zamolio da „više niko ne spekulira da li mi vjerodostojno predajemo aplikaciju za članstvo u EU".

Naglasio je da će se odmah nakon predaje aplikacije za članstvo u EU ići na aktivaciju Akcionog plana za članstvo u NATO (MAP).

U pogledu pristupanja Evropskoj uniji naveo je da se trenutno pregovara oko kvota za meso, mesne proizvode i mlijeko i mliječne prozvode i načinu kako zaštititi domaću proizvodnju.

Očekuje u trećem mjesecu izmjene izbornog zakonodavstva, jer kaže da za to postoje svi preduvjeti. Uz to, „vrlo skoro" očekuje i rezultate popisa stanovništva.

Na današnjoj sjednici Predsjedništva BiH dogovorena je redovita uzvratna posjeta Hrvatskoj 8. i 9. ožujka.

- S obzirom na to da je u Hrvatskoj došlo do imenovanja nove Vlade mislimo da je višetruko korisno da službenu posjetu iskoristimo baš na način da raspravimo pitanja koja nismo uspjeli završiti u nekoliko godina naglašavajući da imamo izuzetno dobre odnose između Hrvatske i BiH - kazao je Čović.