FOTO/VIDEO  Gostovanje Slavena Raguža na TV KISS

Slaven Raguž, Hrvatska republikanska stranka


„U BiH se umjetno forsira bauk podjela, a baš je podjela unutar granica BiH rješenje za ovakvu BiH koja je sve samo ne suvereno i demokratski uređeno društvo, dok god je tu prisutan OHR utjelovljen u osobi Valentina Inzka" rekao je Slaven Raguž gostujući u emisiji „Nadležno ministarstvo" urednika Tvrtka Milovića.
Govorilo se i o problemu izbora u gradu Mostaru. Raguž govori kako stranačkim elitama nije u interesu da se u Mostaru održe izbori, jer samostalno i bez nadzora raspolažu gradskim proračunom. Protuustavnim izmjenama zakona o proračunima hrvatski zastupnici su ne samo pogazili nacionalne interese, nego i dodatno gurnuli grad Mostar u blato. Rješenje vidi u primjeni odredaba izbornog zakona o višečlanim izbornim jedinicama na grad Mostar, a o uređenju grada da se ne diskutira u Sarajevu nego u gradskom vijeću grada Mostara.
Govoreći o aktualnoj politici, Raguž otvoreno kaže kako je razlika između Platforme i današnje vlasti jedina u tome što je Platforma silom nametnuta, a aktualnu legitimnu vlast smo sami birali.
„Počevši od obećanja o ministarstvu branitelja, izmjeni zakona o vlasništvu javnih poduzeća s kojim bi se vlasništvo vratilo na općine, gdje poduzeća i pripadaju, pa do izmjena izbornog zakona s kojim bi se sustavno osiguralo da nitko nikome ne bira predstavnike, zastupnici koalicije HNS-a nisu ništa uradili u ove nepune dvije godine. Za sve postoji isprika i opravdanje u vidu kojekakvih problema. Međutim, kada se radi o kadrovskoj politici rješenje se uvijek nađe za svaki problem. Zašto hrvatski zastupnici ne napuste vlast ako ne mogu djelovati u interesu naroda koji ih je birao?" kategoričan je Raguž.
Govorilo se i o odnosu Hrvatske i BiH. Na pitanje urednika Milovića da li očekuje poboljšanje odnosa sada kada u Hrvatskoj na čelu nije više SDP-ova vlast, nego Domoljubna koalicija, Raguž je rekao kako je bivša „Kukuriku" koalicija, nakon početnih lutanja, u jednom trenutku okrenula politiku prema Hrvatima u BiH u smjeru kakvom i treba, a to je podrška svemu onome što legitimni predstavnici Hrvata traže. Na Domoljubnu koaliciju još uvijek gleda s rezervom prvenstveno zbog politike Tomislava Karamarka koji se nikada nije distancirao od dijela životopisa kada je vodio rasistički prema Hrvatima u BiH kampanju Stjepana Mesića.
„Vrh HDZ-a RH još uvijek na nas u BiH gleda kao na neokoloniju kojoj oni moraju docirati što i kako se moramo ponašati i što misliti. Međutim, nije mnogo vremena prošlo od imenovanja nove vlasti u RH, tako da je preuranjeno sada išta govoriti po pitanju učinkovitosti bilo kakve podrške od strane RH" rekao je Raguž.

 

Osvrnulo se i na stanje u pravosuđu u BiH. Raguž govori kako je cjelokupni pravosudni sustav u BiH korumpiran i u službi unitarističke politike Sarajeva koja samo u miru nastavlja zacrtano početkom 90ih godina na bošnjačkom kongresu. To se ponajviše očituje kriminaliziranjem HVO-a i Herceg Bosne, korištenjem terminologije UZP-a od strane Hrvata i HVOa, dok se zločine počinjene od strane Armije BiH svodi na individualnu odgovornost

„U BiH je službeno registrirano 154 zločina nad Hrvatima, a od tih samo su dva bila predmetom rada Tužiteljstva, gdje se Tužiteljstvo bavilo isključivo izvršiteljima. Nalogodavci iz vrha tadašnje političke i vojne elite Bošnjaka su danas ugledni građani ove zemlje, dok se zapovjednike HVOa kriminalizira. Većina zločina gdje su Hrvati žrtve uopće se ne istražuju. Primjerice, za smrt generala Vlade Šantića se znaju i nalogodavci i počinitelji, a Tužiteljstvo ne djeluje. Kako je moguće da hrvatski ministar pravosuđa onda pozitivno ocijeni rad Tužiteljstva" rekao je Raguž

Dosta se govorilo hercegbosanskoj Šestorci koja je, po Ragužu, ostavljena na milost i nemilost samima sebi. U slučaju potvrde u drugostupanjskom procesu presude iz prvog stupnja, koja je politička i krajnje subjektivna, to bi značilo katastrofu ne samo na odnose u BiH, nego i u regiji.

„Ne razumijem površno djelovanje vlasti u Hrvatskoj. Predsjednica piše Ban Ki Moonu na temu Šešelja koji je karikaturalan lik, a nitko riječi da kaže našoj Šestorci. Ukoliko se potvrdi prvostupanjska presuda Hrvati će ispasti agresori na same sebe, jedini i isključivi krivci i za svoje i tuđe zločine u Domovinskom ratu"

Rješenje BiH vidi u reorganizaciji države na osnovu okrupnjavanja županija sa hrvatskom i bošnjačkom većinom, uz mehanizme zaštite naroda koji budu manjinski na određenom teritoriju, kao i ostalih. Ako ti mehanizmi mogu funkcionirati u Mostaru, zašto ne bi mogli na višim razinama. To je rješenje za BiH prvenstveno iz ekonomskih razloga, tek onda političkih.

„Ovo rješenje vidim kao prijelazno, s kojim bi se Federalna razina u konačnici ukinula, a ostala bi državna, županijska i lokalna. U koliko se što prije ne krene govoriti o tome, ovakvo prezaduženo totalitarno društvo elita pijanih bogataša će nas odvesti u anarhiju" zaključio je slaven Raguž