Glavni krivac za presudu je Vesna Pusić i treba je smijeniti

Vesna Pusić, BIH, Vesna Pusić, Treći entitet, Vesna Pusić, Zdravko Tomac, Vesna Pusić, Željko Olujić, Presuda u Hagu, Vesna Pusić, Zdravko Tomac, Vesna Pusić, HNS, član HNS-a, Vesna Pusić, Carl Bidt, Carl Bildt, antihrvatske snage, Vesna Pusić, lustracija, lustracijom do slobode, udbaški aparat, UDBA, Hrvatska, peta kolona, udbaški aparat, UDBA, Stipe Mesić, Vesna Pusić, Vesna Pusić, sporazum Drnovšek-Račan, Zdravko Tomac, veleposlanici, Vesna Pusić, Vesna Cvjetković , DORH, USKOK-ove optužbe
Ono i dalje s takvom Srbijom želi praviti zajedništvo, bez da se prisili Srbiju da prihvati istinu

"Presuda Međunarodnog suda pravde u Hagu je debakl hrvatskog naroda. Zoran Milanović, Ivo Josipović i Vesna Pusić su zadovoljni s jedne strane,a s druge strane tu su jad i tuga svih ostalih. Nepravedna presuda kod svakog građanina izaziva nezadovoljstvo koje može eskalirati u neslućenim razmjerima", komentirao je prvi Glavni državni odvjetnik u Republici Hrvatskoj Željko Olujić odbijanje hrvatske tužbe protiv Srbije za genocid.

U emisiji Bujica urednika Velimira Bujanca, Olujić je rekao kako se najprije treba razriješiti pitanje hrvatskog naroda, a onda se baviti pitanjem o predsjedavanju slovačkog suca Petera Tomke.

"Kako se predbacivati Tomki i ostalim članovima sudskog vijeća da nisu imali osjećaj elementarne logike za pravdu, kada je Mesić pred Crnogorcima kao predsjednik države rekao da ta zemlja nije napala Hrvatsku? Kako od tih sudaca očekivati razumijevanje kada Josipović istodobno ide u izaslanstva u BiH i govori o nekakvom ustašluku, s čim Hrvatska nema nikakve veze, a s time ujedno daje poticaj beogradskoj strani koja je dobro zastupala interese svoga naroda", komentirao je Olujić.

Kao jednog od krivaca za neuspjeh i odbacivanje hrvatske tužbe, Olujić navodi i Ivu Josipovića za kojeg kaže da je od samog početka radio na rušenju te tužbe.

"Kao hrvatski ekspert sudjeluje pri sastavljanju tužbe, a unaprijed ima stav da od tužbe neće biti ništa. Promjenom vlasti i dalje sudjelovao u argumentaciji tužbe, a kada je postao predsjednik čini sve da tužba ne bude uspješna. S pozicije predsjednika čini destrukciju u odnosu na bit onoga o čemu Sud treba raspravljati. Kako onda ne očekivati da Josipović „kao mali od kužine" trči Radivoju Cvetićaninu i nosi mu dokumentaciju. Josipović kaže da se radilo o njegovoj knjizi, ali tko mu je dao materijale za tu knjigu?", kazao je Olujić.
Bešćutnost i cinizam

Vesna Pusić također snosi odgovornost za neuspjeh hrvatske tužbe pred Međunarodnim sudom pravde, upozorava Olujić i naglašava kako bi trebala podnijeti ostavku iako smatra da to neće učiniti.

"Sjetimo se da nije htjela primiti silovane žene iz Vukovara. Pokazala je bešćutnost i cinizam, nema trunka moralnog digniteta niti skrupula da prizna greške. Ideologija je ta koja je stvorila rat, a koja je nametnuta unazad 100 godina i implicirala je da Hrvati nisu niti narod. Što je Pusić s timom učinila da to dokaže? " mišljenja je Olujić.

Olujić kaže kako ga nitko ne može uvjeriti da se nije mogla bolje voditi obrana. Smatra kako je nakana Pusić nije bila iznijeti istinu nego se skrivati iza pravnih slučajeva.

"Ona je bila odvjetnica hrvatske države i bila je dužna učini sve da dokaže egzistentnost naše tužbe", rekao je Olujić koji je i ukazao i na snažnu i pravnički jaku obranu srpskog tima.

Iz pravnog tima koji je pripremao hrvatsku tužbu izašao je i profesor međunarodnog kaznenog prava Mirjan Damaška.

"Vrlo je moralan i čestit pravnik i osoba, vidio je kako se pasivno postupa hrvatska država pasivno, odlazi iz tima , a poslije ga se praktički minira", rekao je Olujić.

"Pokrenuli smo postupak pred Međunarodnim sudom pravde gdje se sudi državama odnosno, u ovom slučaju, Srbiji. Trebalo je dokazivati ono što su mogli - ne da je neposredno naređivao srpski vrh da se izvrši genocid već je bilo dovoljno da bude poticatelj ili sudionik. Međutim, tu je Vesna Pusić koja nije htjela osporavati srbijansku optužnicu, te nije htjela niti iznijeti povijesnu istinu o odnosima Hrvata i Srba", kazao je Olujić.

Olujić smatra kako će Kolinda Grabar Kitarović učiniti sve na promicanju hrvatskih nacionalnih interesa. U slučaju da se pojave novi dokazi moguće je da ova presuda neće biti konačna, iako ne postoji mogućnost žalbe, mišljenja je Olujić.
Pusić protiv nacionalnih interesa

U emisiju se telefonskim putem javio i profesor Zdravko Tomac koji je odluku Međunarodnog suda pravde dočekao s braniteljima u šatoru na 107. dan njihovog prosvjeda.

"Dobro je što je srpska protutužba pokazala da njega ideologija nije mrtva. Njihova tužba bazira se na tome da smo mi genocidni, ustaški narod. Mi nismo reagirali na tu tužbu niti je raskrinkali kao srbijansko vodstvo koje sada teže optužuje Hrvatsku nego što je to radio Milošević. Oluja je bila legitimna, tu smo dobili neku satisfakciji i pobijedili smo velikosrpsku politiku. Pobijedili smo petu kolonu u Hrvatskoj, suđenje je pokazalo da sadašnje hrvatsko državno vodstvo nije željelo pobjedu i zato su sada zadovoljni. Ono i dalje s takvom Srbijom želi praviti zajedništvo, bez da se prisili Srbiju da prihvati istinu. Moramo najprije utvrditi istinu u Hrvatskoj, moramo pokrenuti proces smjene Vesne Pusić. Ona je cijelo vrijeme radila protiv hrvatskih nacionalnih interesa, ona je glavni krivac zašto nismo uspjeli. Poruka da nastavljaju s velikosrpskom politikom, da nisu odustali od teritorijalnih pretenzija i prema Vukovaru i Republici Srpskoj. Hrvatska politika ne radi ništa u našem interesu", zaključio je Tomac.

 

Izvor: direktno.hr