EU traži od RS da ukine smrtnu kaznu!

smrtna kazna
... u Sarajevu, pišu Nezavisne novine.

"Mi smo apelirali na vlasti u BiH, posebno u RS, gdje Ustav još propisuje smrtnu kaznu za najteže zločine, da osiguraju potpuno ukidanje smrtne kazne. U tom pogledu, Izvješće o BiH za 2015. godinu podvlači da je potrebno ukinuti odredbu o smrtnoj kazni u Ustavu RS", istaknula je Jamila Milović-Halilović, glasnogovornica Delegacije EU i Ureda specijalnog predstavnika EU u BiH.

Dodala je da EU i dalje ističe potrebu da se ponovo pokrenu procedure izmjene Ustava RS, te da su svjesni da je BiH smrtnu kaznu ukinula 1997. godine, kao i činjenice da Kazneni zakon RS ne predviđa ovu kaznu. U Narodnoj skupštini RS ističu da odgovornost za činjenicu da se smrtna kazna i dalje nalazi u Ustavu entiteta ne leži na parlamentu, već na Klubu Bošnjaka u Vijeću naroda RS.

Podsjećaju da su poslanici prilikom izmjena Ustava RS glasovali za ukidanje smrtne kazne u paketu sa još 28 amandmana, te da je taj dokument u potpunosti prošao skupštinsku proceduru.

"Taj paket još stoji u Vijeću naroda RS. Treba pitati Klub Bošnjaka zašto neće da ga prihvate", istaknuli su u Narodnoj skupštini.

Mujo Hadžiomerović, šef Kluba Bošnjaka u Vijeću naroda RS, kaže da je Klub učinio sve da smrtna kazna bude uklonjena iz Ustava, ali da nema razumijevanja od strane srpskih predstavnika. On, naime, tvrdi da su Bošnjaci u Narodnoj skupštini RS još na početku ovog mandata izradili amandman kojim bi to pitanje bilo riješeno, ali da nema razumijevanja.

On, također, ističe da se u RS krše i druga ljudska prava, tvrdeći da Skupština "sve češće odluke donosi preglasavanjem Bošnjaka".

"Mi se slažemo da je pitanje smrtne kazne važno, ali ne možemo prihvatiti da se u isto vrijeme krše ostale odredbe Europske konvencije o ljudskim pravima i da se diskriminira Bošnjake, a da se ništa ne dešava", rekao je Hadžiomerović.

Kako je rekao, Bošnjaci nisu mogli prihvatiti paket amandmana jer su insistirali da zastupljenost Bošnjaka u Skupštini grada Banjaluke bude garantirana na 20 posto ukupnog broja, i da to bude ustavna kategorija.

"To našim kolegama nije bilo prihvatljivo i mi žalimo zbog toga", rekao je on.