Dragan Čović: Vjerujem da će se u Mostaru izbori ipak održati

 Dragan Čović
... u Mostaru u povodu Dana Europe, izrazio optimizam da bi se u Mostaru lokalni izbori 2. listopada ipak mogli održati, piše dnevni-list.ba.

"Ja vjerujem da ću glasovati. Još uvijek sam optimista. Uvjeren sam da nema niti jednog razloga, pa čak ni onih formalnih pravnih da to spriječi, jer je ostavljeno kroz odluke izbornog povjerenstva da načinimo dogovor. Međutim, to su te male ‘varnice' između nas koji još uvijek ne razumijemo da nikoga više mi ne interesiramo kao takvi. Naime, mi nismo u stanju da se tri ili četiri mjeseca dogovorimo, toliko smo uzeli vremena sebi kako izabrati 35 vijećnika u Gradskom vijeću Grada Mostara, a imamo odluke Ustavnog suda BiH koje nam definiraju kako se moramo ponašati. To govori da moramo izaći i preuzeti odgovornost", izjavio je Čović istaknuvši kako je on spreman preuzeti odgovornost da se riješi političko pitanje Grada Mostara.

"Pozivam i sve kolege koji će zajedno s nama raditi taj posao narednih nekoliko dana, da to završimo i izbore u Mostaru organiziramo kao u svakom drugom gradu, odnosno općini u BiH", poručio je Čović.

Na jučerašnjem predavanju, hrvatski član Predsjedništva BiH, mostarskim studentima je govorio kako je, pošto je svibanj u znaku Europe, pravo vrijeme da se oslika pozicija BiH u usporedbi s Europskom unijom i da se prikaže stanje BiH danas.

"BiH je napravila jedan ogroman iskorak 15. veljače koji će imati svoju povijesnu vrijednost tek ako se završi cjelokupan proces. Uvjeta za EU ima bezbroj. U ovom trenutku, sve uvjete koji su stavljeni pred nas mi smo ispunili, do uvjeta da pitanje tradicionalne trgovine riješimo. Uvjeren sam da ga rješavamo. Time formalno stječemo mogućnost da već u srpnju dobijemo pozitivan odgovor i upitnik, nakon čega ćemo morati na sva pitanja iz upitnika odgovoriti. Pod time se podrazumijeva pitanje popisa stanovništva, Sejdić - Finci i mnoge druge reformske aktivnosti. To smo definitivno stavili u master plan i vjerujem da se za sada dobro držimo. Moj optimizam je baziran i na realnoj procjeni da niti jednog drugog puta nema i da sva unutarnja nadmudrivanja moramo staviti u drugi plan ako smo se opredijelili ka Europi. Puta nazad više nema, korak je napravljen 15. veljače, a iskreno se nadam da ćemo u srpnju dobiti odgovor na jedan takav iskorak koji će nas dalje obvezivati da radimo puno brže i odgovornije", kazao je Čović.