Dragan Čović u Tuzli: SDA i SBB trebaju sjesti i razgovarati

Dragan Čović

- Mi i sada imamo kakav-takav sastav Vlade FBiH i dok ne budemo imali kvalitetne partnere, struktura vlasti bit će ovakva. Očekujem da se to do kraja godine promijeni, a da budem precizan, partnera vidim u SBB-u. U tom duhu trebali bi teći razgovori koje ćemo voditi u subotu. Razgovarat ćemo o Federaciji i šta su trajna rješenja, a ne samo o popunjavanju fotelja, koje su dio realnosti - rekao je Čović.

Naveo je da u vlasti treba sudjelovati stranka koja ima "više od jedne, dvije, tri ili pet ruku".

- Osobno smatram da je to SBB i s tim u vezi, SDA treba sjesti i razgovarati s njima - kazao je Čović, te se osvrnuno na zapošljavanje u javnim poduzećima, govoreći da se podrazumijeva da će Hrvati obavljati vodeće funkcije u kompanijama poput Hrvatskih pošti, Hrvatskog telekoma i Elektroprivredi Hrvatske zajednice Herceg Bosne.

Na novinarski upit o stavu sa blokadom izvoza mlijeka iz BiH u zemlje Europske unije, koju je zahtijevala Republika Hrvatska, Čović je rekao da će i to biti jedna od tema subotnjih razgovora, te da se takve stvari dešavaju usljed nedostatka komunikacije.

- Izvršna vlast ne komunicira sa izvršnom vlašću Hrvatske, Slovenije i Mađarske. Prioritetno želimo put ka Bruxellesu, ali moramo razumjeti da mi nismo u poziciji da nekom iz Europske unije zatvorimo granice. U tom slučaju, oni nama mogu zatvoriti 28 granica. Ovo neka bude nauk kako komuniciramo, ali vjerujem da će se ovaj problem uskoro riješiti - smatra Čović.

FENA