Dragan Čović: Jedino s SBB-om imali bi kvalitetnu i stabilnu većinu!

Dragan Čović

... najavio je skorašnje susrete sa liderima Saveza za bolju budućnost (SBB) BiH Fahrudinom Radončićem i Saveza nezavisnih socijaldemokrata (SNSD) Miloradom Dodikom. 

Kako je pojasnio, prije ta dva sastanka, sastat će se i sa liderom Stranke demokratske akcije (SDA) Bakirom Izetbegovićem sa kojim će razgovarati o formiranju nove koalicije u FBiH, ali i o formiranju vlasti u Hercegovačko-neretvanske županije (HNŽ), javlja Dnevni avaz.

Podsjećamo, Čović je u nedavnom intervjuu za Dnevni avaz izjavio da je vrlo teško sklopiti stabilnu parlamentarnu većinu u FBiH bez sudjelovanja SBB-a Fahrudina Radončića. Sastanak sa Radončićem najavio je za subotu.

Napomenuo je da na sutrašnjem susretu u Mostaru sa liderom SNSD-a ne bi trebao razgovarati o ulasku te stranke u vlast na nivou FBiH i Vijeća ministara BiH, već da će taj sastanak iskoristiti za jačanje prijateljskih i korektnih odnosa pred predstojeće važne reforme.

Na novinarski upit o tome je li Fahrudin Radončić, lider SBB-a, ulazak u vlast uvijetovao s time da bude predsjedavajući Vijeća ministara BiH, Čović je rekao da to nije točno i da se s Radončićem nije vidio mjesec dana.

- Nikada mi gospodin Radončić nije takvo šta spomenuo. Poznat je njegov stav da SBB nije zainteresiran za ulazak u vlast i da želi biti lider opozicije. Vidjet ćemo kako će dalje teći naši razgovori, a ja i dalje mislim da bi jedino s SBB-om imali kvalitetnu i stabilnu većinu. Sve ostalo što napravimo bit će manjinska vlada i nestabilna i veoma klimava većina - kazao je Čović.

Čović je rekao da je nakon rekonstrukcije vlade FBiH koja treba uslijediti realno za očekivati da dođe i do promjena u Vijeću ministara BiH .

Predsjedavajući Predsjedništva BiH u jednosatnom razgovoru s novinarima, odgovarao je i na brojna druga pitanja. Najavio je svoje prisustvo konferenciji o Zapadnom Balkanu u Beču, 26.i 27. avgusta, kada će prisustvovati potpisivanju Sporazuma o granici s Crnom Gorom, gdje će se sastati s visokom predstavnicom Evropske unije za zajedničku vanjsku i sigurnosnu politiku i potpredsjednicom Evropske komisije Federikom Mogerini (Federica Mogherini) i komesarom za susjedstvo i pregovore o proširenju Johanesom Hanom (Johannes Hahn) .

Kao jedan od ključnih prioriteta Čović je izdvojio izmjene Izbornog zakona BiH, te kazao da postoji mogućnost da lokalni izbori, koji bi trebali biti održani naredne godine, budu odgođeni. U tom slučaju, najavio je predsjedavajući Predsjedništva BiH, došlo bi do spajanja i istovremenog održavanja lokalnih i općih izbora u BiH.

Odgovarajući na pitanje novinara kada će BiH konačno dobiti Zakon o vanjskim poslovima, čije donošenje je veoma važno, naročito na evropskom putu BiH, Čović je rekao da to pitanje što hitnije treba riješiti i da će se ono naći na dnevnom redu već do kraja godine.

Također, Čović je potvrdio da je vijeće ministara BiH, o čemu je „Avaz" već pisao, usvojilo mehanizam koordinacije, uz zaključak, da se s njim saglase i entitetske vlade, a koji je jedan od uslova za pregovore s EU, odnosno dobivanje kandidatskog statusa naše zemlje za članstvo u Evropskoj uniji.

Čović je najavio i skori susret s predsjednikom Srbije Tomislavom Nikolićem, te najavio snažnu diplomatsku ofanzivu u svijetu, uključujući svoje učešće na sjednici Generalne skupštine UN-a u Njujorku u septembru i posjetu Kini.

Naglasio je i da se u BiH povodom obilježavanja 20. godišnjice Dejtonskog mirovnog sporazuma očekuje dolazak francuskog predsjednika Fransoa Olanda.

Čović je na pitanje jednog od novinara, da pojasni šta ima sve od imovine, kazao da su svi podaci o njegovoj imovini transparentno navedeni u imovinskom kartonu, koji je dostupan novinarama u Centralnoj izbornoj komisiji, te da se „priča o njegovoj imovini, vrti po medijima 15 godina".

Na novinarsku konstataciju da je karton u CIK-u nepotpun, te da navodno taj medij ima dokumentaciju koja govori drugačije Čović je rekao :

- Evo ja vas molim da objavite sve što imate da se i ja upoznam s tim. Ponavljam svi podaci o mojoj imovini dostupni su u imovinskom kartonu u Središnjem izbornom povjerenstvu i vi vašu priču temeljite na nečemu što se neutemeljeno piše po medijima već 15 godina - istakao je Čović.

Inače, poziv novinarima, poput današnjeg kakav je uputio predsjedavajući Čović novinarima , prvi je za ovakav način komunicaranja s javnošću u najvišoj državnoj instituciji, a čije prakticiranje je Čović najavio u budućem periodu u kontinuitetu. Ostavio je otvroenom i mogućnost da organizira i „kafe s građanima" na kojima bi oni mogli govoriti o svojim problemima.