Dragan Čović: Europski put se ponovo otvara za BiH

Dragan Čović
... uoči zasjedanja Predsjedništva Hrvatskog narodnog sabora (HNS) u Mostaru uputio lider HDZ-a Dragan Čović.

On je potvrdio da se u nedjelju u 16 sati nastavljaju razgovori o formiranju Vijeća ministara BiH, nakon čega će, rekao je, odmah nakon toga biti nastavljeni i razgovori o Federalnoj Vladi. Ipak, o raspodjeli resora on nije želio detaljno govoriti, pojasnivši da je takav stav koalicije.

Tako je ponovio da je siguran kako će HDZ BiH i stranke okupljene oko HNS-a, dobiti tri ministarska i četiri zamjenička mjesta.

"Jedino što je danas sigurno jeste da imamo Ministarstvo financija na razini BiH, a sve ostalo je u fazi razgovora. U nedjelju bi trebali biti završeni razgovori o državnoj razini i sve strane trebale bi biti zadovoljne s obzirom na to da postoji stajalište da svaka od tri strane treba dobiti po dva značajnija ministarstva", izjavio je Čović.

Također,  nastavio je on, ideja svih stranaka je bila da se proces dogovora o uspostavi vlasti na državnom nivou završi prije dolaska Visoke predstavnice Europske unije za vanjske poslove i sigurnosnu politiku i potpredsjednice Europske komisije Federike Mogerini (Federica Mogherini) u Sarajevo.

Govoreći o njenoj posjeti, Čović je ustvrdio da  se "europski put  ponovo otvara za BiH".

"Ona će povući, siguran sam, već nakon njenog povratka iz Sarajeva u Bruxellesu, prvi potez otvaranja ponovno sporazuma koji  su zamrznuti duže vrijeme", naglasio je Čović.