Dr Dražen Pehar: Hrvatska izborna jedinica u Federaciji BiH je minimum ispod kojeg ne treba ići

Dr. Dražen Pehar

Inače, nestabilne ili nepravedne političke zajednice mogu potrajati stoljećima, izjavio je za Hrvatski Medijski Servis prof. dr Dražen Pehar, komentirajući današnju položaj Hrvata u BiH..

On smatra kako put od današnje pozicije Hrvata u BiH do zasebne jedinice/kantona u Federaciji BiH neće ići bez „ozbiljnog izvaninstitucionalnog djelovanja, prosvjeda, čak, možda, i "naroda na ulicama".

Profesor Pehar zalaže se za bojkot izbora u listopadu. Ističe, međutim, kako HDZ definitivno neće i ne može ići u tome smjeru.

Platforma moguća i nakonovih izbora
-Sasvim je moguće da nam se ponovno dogodi ‘platforma' nakon izbora. Ne kažem da je to vrlo vjerojatno, nego da je moguće jer je kombinacija protuustavnog izbornog zakona i izvanrednih ovlasti Visokog predstavnika dio našeg političko-pravnog krajolika, iako su mnoge zemlje EU danas protiv korištenja tih ovlasti, smatra prof. Pehar.

U budućem vremenu, prema njegovom mišljenju, minimum ispod kojeg hrvatski politički predstavnici ne bi trebali ići jest „hrvatska izborna jedinica u Federaciji BiH'. Ona je, kaže. riješenje problema Sejdić-Finci, iako ne i riješenje statusa hrvatskog naroda u BiH.

Rješenje za Sejdić- Finci
-Hrvatska izborna jedinica' u potpunosti i bez problema je izvediva je iz Daytonskog Ustava i predstavlja jedino suvislo, pravedno i održivo rješenje "problema izbora hrvatskog člana Predsjedništva BiH većinskim bošnjačkim glasom, tvrdi prof Pehar.

Prof Pehar smatra kako su preporuke tzv ekspertne skupine za reformu Federacije, koju je formirao bivši veleposlanik SAD u BiH Patrick Moon- loše

-Snažno sugeriram Hrvatskom Narodnom Saboru da službeno odbaci preporuke o reformi Federacije, rađene pod pokroviteljstvom Veleposlanstva SAD, i traži žurno sazivanje međunarodne konferencije o radikalnom preuređenju Federacije. Ukoliko za to ne postoji volja, bilo na domaćem bilo na međunarodnom planu, to znači da je ključnim igračima na oba plana stalo do toga da se politički sukob u BiH nastavi i održava u stanju ‘tihog vrenja'.,zaključuje dr. Pehar u izjavi za HMS.

ICG bio aktivan u dekonstituranju Hrvata
Komentirajući posljednje izvješče Međunarodne krizne skupine (ICG) o Bosni i Hercegovini, koje zagovara preuređenje BiH u državu tri federalne jedinice, za tri političke zajednice, prof. dr Dražen Pehar kaže kako Međunarodnoj kriznoj skupini mnogo ne vjeruje.

- To izviješće je dio ‘izlazne strategije'. ICG je svoj posao ‘odradio' u vrijeme hrvatske samouprave, Hercegovačke Banke, i bio je aktivni, jedan od ključnih, sudionika na početku procesa dekonstituiranja Hrvata. To, naravno, ne znači da su oni ključni pokretači, ili to umanjuje odgovornost hrvatskih političara koji su kasnije, nakon 2001, sudjelovali u vlasti, izjavio je prof. dr Dražen Pehar za Hrvatski Medijski Servis.