Dodik: Mi ćemo podržati Hrvate da imaju svoj entitet

Čović i Dodik

Mislim da se spominje više opcija, pročitao sam taj izvještaj i vidi se da je dominantna ocjena da Bosna i Hercegovina klizi ka raspadu i da je to možda najbolja ocjena za Bosnu i Hercegovinu. Do sada to nije na neki način pisano, pisane su i neke druge opcije. Јa, naravno, ne vjerujem Kriznoj grupi, jer je ona svih 20 godina, od kada djeluje na ovom prostoru, pokušavala da nametne jedan drugi sustav ovdje, boreći se za centralizaciju u Bosni i Hercegovini i sasvim drugo uređenje, prije svega građansko, za ukidanje nacionalnog identiteta i mnogo čega drugog što se radilo u prošlosti. Prema tome, to smatram kao još jedno pisanje ljudi koji imaju ambiciju da nešto kažu o nečemu", rekao je predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik za RTRS.

On je istakao da Republika Srpska ima jasan stav - politički gledano govori o tome da Bosna i Hercegovina mora da se vrati na Dejtonsku izvornu strukturu, ili je neodrživa.

"To znači da BiH u budućnosti i u godinama koje dolaze mora da se vrati na to da ima jednog predsjedavajućeg Savjeta ministara i dva ministra da je sve ostalo višak, da je sve ostalo nametnuto. BiH kao priča koju smo mogli da vidimo u ovom izvještaju Krizne grupe i gdje se govori o nekoj navodnoj federaciji zakašnjela je ideja. Dakle, BiH može samo da bude unija nezavisnih država na ovom prostoru u najmanju ruku možda još nismo zakasnili za neku priču o konfederaciji na ovom prostoru BiH. Prema tome, očigledno da su zakasnili sa svim tim svojim dobrim ponudama mada moraju da shvate o čemu se radi na ovim prostorima''.
Dodik je rekao da Republiku Srpsku ne dotiče to da li će biti neki treći ili peti entitet.

"Mi ćemo podržati Hrvate da imaju svoj entitet, a u našem političkom dogovoru koji ja imam sa predstavnicima političkog života hrvatskog naroda jasno je da nitko, u toj kombinaciji entiteta za Hrvate, ne dodiruje Republiku Srpsku, i to je nama važno, ništa drugo nije važno. Mogli smo o tome da čujemo nekoliko puta kad je gospodin Čović javno davao izjave i svaki pomak koji bi zadirao i milimetar u teritoriju Republike Srpske kao neki navodni zahtjev da bismo mi prihvatili neku drugu organizaciju Bosne i Hercegovina ne dolazi u obzir'' rekao je Dodik.