Dodik: BiH će se podijeliti i prirodno raspasti

Milorad Dodik političar iz RS-a, Milorad Dodik političar iz RS-a, RAK, Milorad Dodik, Milorad Dodik, Milorad Dodik, Sulejman Tihić, Milorad Dodik, nadležnost, Zakon, imovina, Milorad Dodik, SNSD, Milorad Dodik, SNSD, Milorad Dodik, Politika, Milorad Dodik, BIH, karađorđevo, Milorad Dodik, SNSD, Milorad Dodik, Treći entitet, BIH, SNSD, Milorad Dodik, Milorad Dodik, Mladen Bosić, Vijeće ministara, autonomija, Republika Srpska, Milorad Dodik, BIH, Milorad Dodik, SDP BIH, BIH, Trebinje, Milorad Dodik, stranka za bih, Milorad Dodik, SNSD, Milorad Dodik, Milorad Dodik, Republika Srpska, SNSD, Hrvati u BIH, ustav, Milorad Dodik, Milorad Dodik, SNSD, Milorad Dodik, BIH, Milorad Dodik, Republika Srpska, BIH, SNSD, Milorad Dodik, Milorad Dodik, SNSD, Milorad Dodik, Milorad Dodik, Republika Srpska, Milorad Dodik, Sulejman Tihić, Dragan Čović, HDZ BiH, SDP BIH, SDA BIH, Milorad Dodik, Bakir Izetbegović, Reis Cerić, Mevlid Jašarević, Milorad Dodik, Milorad Dodik, Zdravko Krsmanović, Gornja Drina, SNSD, Mi
Dodik je ocijenio da je BiH u fazi raspadanja i da joj niko ne može pomoći, pa čak ni Amerikanci.

"Arogancija bosanskih muslimana u političkom smislu je u toj mjeri izražena prema Srbima i Hrvatima da niTko ozbiljan ovdje ne vjeruje u mogućnost opstanka BiH iz prostog razloga što je akcenat muslimanske politike u BiH da se obračuna sa Hrvatima, da nestanu u političkom smislu, kao konstitutivni narod, i zato se predlaže ova priča o proporcionalnosti", rekao je Dodik za "EuroBlic".

Odgovarajući na pitanje koliko još može da traje proces podjele, Dodik je rekao da to zavisi od situacije, kao i da će u slučaju BiH, koja je politički monstrum, to "malo duže trajati".

"Mi smo spremni da ostanemo u BiH, ali pod uvjetom da imamo svoju sportsku reprezentaciju, da nam omogućite da smo potpuno samostalni, a da od BiH uzmemo samo ono što nas zanima. Ako naš interes nije da postoji BiH, šta će nam BiH", rekao je Dodik.

Dodik kaže da će razdruživanje proteći mirno i da je to činjenica, navodeći da ga čudi kada vidi medije i neke političare u RS kako "jauču" da nema Savjeta ministara.

"Moje pitanje njima jeste: A šta će vam Savjet ministara. Savjet ministara je antidejtonski ovakav kakav jeste. Zašto je interes RS da ima antidejtonski organ...Za BiH će jednog dana netko konstatirati da ne funkcionira i da se raspada. Tu čak neće moći pomoći ni Amerikanci", rekao je predsjednik Srpske.

On je konstatirao da je BiH podijeljena po svim elementima - kulturološkom, teritorijalnom, političkom, sportskom, a da funkcionira samo jedinstvena moneta.

Dodik je istakao da je danas politička pozicija Republike Srpske daleko bolja od svih dosadašnjih. "RS je danas nesumnjivo adresa na kojoj se mi pitamo i bez nas ne mogu mnoge odluke da budu donesene. Mogu da nas ne vole i kažu da je to oštra retorika, ali u suštini, to se pokazalo kao ispravno - feninirali smo naše interese, pa ih uspješno branili", kaže predsjednik Dodik.

On je naveo da su RS i Federacija BiH subjekti političkog sustava u BiH, a da je BiH servis koji treba da pomogne u međunarodnim relacijama i ništa više.

"BiH nema i ne treba da ima vlast na nivou države za unutarnja pitanja", zaključuje predsjednik Republike Srpske.

Dodik je rekao da u Federaciji BiH žele veće promjene i Ustav po modelu unitarne države, kao i da žele da sruše dejtonsku strukturu.

"Ako hoćete te ustavne promjene i ako je to po vama politički legitimno, onda je legitimno da i mi kažemo da je BiH za nas neželjeno društvo, da nikada nismo preboljeli što ste nam srušili Jugoslaviju i što ste nas odvojili od Srbije", rekao je Dodik.

On je naglasio da se tri godine uporno borio protiv ovakvog Suda i Tužiteljstva BiH, poručujući da moraju biti spriječene zloupotrebe u tim institucijama.

Srna