Dodik: Ako Hrvati žele treći entitet onda treba da se razdruže u Federaciji sa muslimanima

Dragan Čović, Milorad Dodik, Vijeće ministara, Milorad Dodik predsjednik RS-a, Republika Srpska, dr. Dragan Čović, Treći entitet

Dodik je naglasio da je politika Republike Srpske jasna, u smislu da je Srpska stabilna sa što većim stupnjom autonomije, a ukoliko BiH ne pokaže sposobnost preživljavanja i autonomna.

"U našim projekcijama i našim planovima nigdje ne postoji mogućnost bilo kakve redukcije teritorije ili političkih prava. Politička prava mogu samo da idu na viši nivo i to je politika koju mi vodimo", rekao je Dodik, ističući da je i on osobno i SNSD svih ovih godina dokazano vodio politiku očuvanja Republike Srpske.

Dodik je podsjetio da je i ranije o priči o trećem entitetu jasan stav lidera HDZ-a bio da je Republika Srpska neupitna i u političkom smislu i u teritorijalnom statusu.
"Izjava zastupnika HDZ-a BiH u Predstavničkom domu Parlamentarne skupštine BiH Dragana Vrankića ni u čemu ne obvezuje niti ima ikakvog tereta koji bi nosila", rekao je Dodik.

On je naglasio da Vrankićeve izjave da bi treći entitet trebalo da uzme i dio teritorija Republike Srpske ne bi ni trebalo da bude predmet njegove polemike, jer to nije tema koja je na dnevnom redu.

Prema njegovim riječima, ne postoji problem da Republika Srpska podrži treći entitet, ali na prostoru Federacije BiH jer je i ona formirana kao muslimansko-hrvatska federacija u kojoj je moguće vraćanje na prvobitno stanje.

"Ako Hrvati žele treći entitet onda treba da se razdruže u Federaciji sa muslimanima, a takav slijed događaja čak bi odgovarao Republici Srpskoj i srpskom narodu u cjelini, jer bi se i hrvatski narod na taj način pokazao kao važan faktor na federalnom nivou i u okviru neke fluidne unije BiH koju bi trebalo da čine tri entiteta, tri države, tri republike ili slično", rekao je Dodik.

Srna