Danas odluka o zajedničkom nastupu hrvatskih stranaka?

hns

Pozitivna atmosfera i pomirljive poruke koje su se čule proteklih dana odaju kako bi ovaj put, za razliku od situacije iz 2012. godine moglo doći do dogovora oko modaliteta zajedničkog nastupa na onim područjima gdje Hrvati zbog svoje brojnosti ne mogu računati na izbor načelnika ili pak na značajniju zastupljenost u općinskim vijećima, piše dnevni-list.ba.

Iako do sada nije bilo i konačnih zaključaka očekivati je da će u okviru HNS-a ovaj put doći do pozitivnog ishoda. Međutim, još se uvijek ne zna na kojim bi područjima stranke HNS-a nastupale zajedno, iako se kroz medije moglo čuti kako bi zajednički nastup, a pogotovo kroz zajedničke kandidate, trebalo ostvariti na prostoru središnje Bosne.

Ugrožene općine

Tako se često spominju općine poput Viteza, Busovače, Novog Travnika, Jajca, Travnika..., a među onim općinama u kojima je zajednički nastup također nužan, ističe se i Odžak gdje su Hrvati 2012. godine izgubili načelničku poziciju zbog neodgovornog ponašanja stranaka.

S druge pak strane danas se u Travniku očekuje i potpisivanje promemorije političkih stranaka HDZ-a BiH, HDZ-a 1990, HKDU-a BiH, HSP-a i HSS-a, a sam događaj će se održati u 11:45 sati u Velikoj dvorani Općine Travnik, priopćeno je iz travničkog Općinskog odbora HDZ-a BiH. Travnik je upravo označen kao mjesto na kojem su počeli i prvi pregovori lokalnih stranačkih organizacija oko mogućnosti zajedničkog nastupa, no, za sve konkretnije korake u tom smjeru očito se i dalje čeka zeleno svijetlo s viših razina, a prvenstveno odluka Predsjedništva Hrvatskog narodnog sabora.

Pozitivno očitovanje

Čelnici najsnažnijih političkih stranaka s hrvatskim predznakom već su se pozitivno očitovali o mogućnosti zajedničkog nastupa na lokalnih izborima. Predstavnici dva HDZ-a i ostalih stranaka, primjerice, već su razgovarali u Zenici, Fojnici, Odžaku te Bihaću na temu zajedničkog nastupa. U slučaju Bihaća stvar je praktično dogovorena, a mogućnost zajedničkih listi postoji u slučaju Zenice, pa i Fojnice. Međutim, područja u kojima su Hrvati većina, predstavnici nekih stranaka vide kao prostor na kojem ipak treba ići samostalno na izbore budući da ne postoji strah od gubitka pozicija, a u prvom redu tu se misli na prostor Hercegovine.

Priprema za izbore

Sjednica Predsjedništva HNS-a održat će se u Hrvatskom domu herceg Stjepan Kosača u Mostaru, mala dvorana, s početkom u 10:00 sati. Na sjednici Predsjedništva govorit će se kako je priopćeno iz HNS-a o pripremi za lokalne izbore i suradnji stranaka HNS-a.

Sastanak sedam stranaka

Modaliteti zajedničkog nastupa oporbenih stranaka
U kontekstu lokalnih izbora treba naglasiti kako su predsjednici HDZ-a 1990., HSP-a BiH, Hrvatskog pravaškog bloka, Hrvatskog saveza HKDU-Hrast, HSP-a Herceg-Bosne, Hrvatske nezavisne liste i Hrvatske čiste stranke prava u petak održali sastanak na kojem su zaključili kako će sinergijski djelovati na onim područjima gdje su Hrvati u većini. S druge strane, poručili su kako je nužno da sve hrvatske stranke zajedno nastupe u općinama u kojima je ugrožena hrvatska nacionalna pozicija.

Taj dogovor, navode, treba postići uvažavajući izborni legitimitet stranaka te na bazi međusobnog povjerenja i razumijevanja. Na sastanku je bilo riječi i o ukupnim političkim odnosima u BiH s posebnim osvrtom na nacionalno važne teme.
Navedene stranke također su pritom zaključile kako je, navode, očito da za sada nisu realizirani strateški interesi i ciljevi hrvatskog naroda poput korjenitije promjene izbornog zakonodavstva i ustavnih promjena te su stoga najavile i kako će oko ovih tema redovito zasjedati.