FOTO  Čović i Ljubić potpisali međustranački sporazum

Dragan Čović
Predsjednik HDZ-a 1990 Božo Ljubić izjavio je kako je hrvatska pozicija u BiH ugrožena ustavnim rješenjima iz Daytona, neprincipijelnim promjenama toga sporazuma i političkom praksom, što je eskaliralo na ovim izborima kada je, po Ljubićevim riječima, bošnjačkim glasovima po drugi put izabran hrvatski predstavnik u Predsjedništvu BiH, a srpskim glasovima potpredsjednik Republike Srpske iz reda hrvatskog naroda.

"To je razlog okupljanja legitimnih hrvatskih političkih predstavnika oko vrijednosti načela zaštite hrvatskih nacionalnih interesa. Ovaj sporazum je upravo to - nastojanje da se kroz predstojeću ustavnu reformu izborimo za ravnopravnost, kako teritorijalnom tako i u institucionalnom pogledu, što naravno podrazumijeva federalnu jedinicu s hrvatskom većinom", istaknuo je Ljubić.

Sporazumom je predviđeno da se u procesu pregovora o ustavnim reformama potpisnici pridržavaju osnova i načela Kreševske deklaracije, te da zastupaju što širi nacionalni konsenzus i uključivanje ostalih legitimnih hrvatskih političkih predstavnika s ciljem ostvarenja vitalnih nacionalnih interesa u skladu sa Sporazumom.

Također, u Sporazumu se navodi kako će se strane zalagati za izmjenu Izbornog zakona kako bi se osigurao izbor legitimnih predstavnika hrvatskog naroda u svim tijelima i na svim razinama vlasti u BiH.

Predsjednik HDZ-a BiH Dragan Čović ocijenio je da je Sporazum između dva HDZ-a "ogroman iskorak" u stabilizaciji BiH te da on građanima BiH nudi potpuno drugačiju perspektivu.

"Želimo europsku BiH, moderno organiziranu BiH, demokratsku BiH, u kojoj će ustavno biti osigurana prava sva tri naroda i svakog građanina na potpuno identičnim načelima", naglasio je Čović.

Kada je u pitanju sudjelovanje HDZ-a BiH i HDZ-a 1990 u vlasti, Sporazumom je predviđeno da se razgovori o toj temi nastave na temelju usuglašenih načela nakon što sporazum prihvate stranačka tijela.

(Fena)