Balkan je u kaosu, tri države na rubu rata

BIH, politička nestabilnost, nestabilnost., Makedonija

Analiza koju je objavio američki magazin Foreign Affair otkriva kako se Balkanu u nadolazećem razdoblju nikako ne piše dobro. U SAD-u smatraju da su prerano odgovornost za to područje prebacili na Europljane kao i da Vladimir Putin podrškom vladi Gruevskog u Makedoniji nastoji smanjiti utjecaj zapada. Kao problematične države ističu se Kosovo, Bosna i Hercegovina kao i Makedonija u kojoj su već počeli sukobi s albanskim teroristima i gdje je za nedjelju najavljen veliki miting oporbe protiv aktualne vlasti.

Makedonija, prema analizi Foreign Affairsa, nije uspješna zemlja. EU i SAD se oko nje previše ne zabrinjavaju, a Grčka joj zbog spora oko imena blokira put u EU i NATO. Vlast reda skandale, a u prosvjedima protiv nje zajedno sudjeluju i Makedonci i Albanci. Val albanskog nacionalizma koji se, posebno prošlog vikenda, očitovao u Kumanovu ide na ruku Gruevskom koji budi nacionalne strasti i govori o zavjeri protiv Makedonije. Bez obzira na brojne afere i prosvjede, s vlasti ne želi odstupiti.

BiH u raspadu

"Ako je Makedonija u akutnim bolovima, Bosna i Hercegovina suočava se s dubokom i gotovo neizlječivom ozljedom", stoji u analizi. Ono što destabilizira državu su radikalni islam kao i ruski utjecaj na Srbe u Republici Srpskoj. Politički lideri Srba i Hrvata, ističe se, vuku poteze koji bi mogli rezultirati raspadom države. Iduće godine obilježava se 20. obljetnica masakra u Srebrenici, a netom prije toga trebali bi napokon biti objavljeni rezultati popisa stanovništva. Sve to, kao i mogući referendum o odvajanju Republike Srpske moglo bi izazvati napetosti, nestabilnosti i zemlju odvesti u novi sukob.

Jad na Kosovu

Amerikanci smatraju kako je Kosovo "jadna zemlja" u kojoj političku nestabilnost dodatno "podgrijavaju" inicijative za ujedinjenje s Albanijom. Sve se to pomno prati u susjednoj Srbiji čiji lideri pregovaraju s kosovskim čelnicima u Bruxellesu koji u posljednje vrijeme zauzimaju sve tvrđi stav. Zemlju trese i val islamskog radikalizma pa zbog toga Bruxelles i Washington moraju izvršiti jači pritisak na albanske lidere kako bi ih se prisililo da provedu ključne reforme.

Iako je Balkan u opasnosti, Foreign Affairs ipak ostavlja tračak nade. Tvrde da, iako brojni političari u sve tri države igraju na kartu nacionalizma, sve je više ljudi spremno odbaciti etničke podjele iz prošlosti. No, to nije dovoljno jer u rješavanje problema moraju se uključiti i političari.

Izvor: direktno.hr