U Mostaru potpisana Deklaracija ICMP-a za nestale osobe

Bakir Izetbegović
... predsjedavajući Predsjedništva BiH Bakir Izetbegović, predsjednik Hrvatske Ivo Josipović, Crne Gore Filip Vujanović i Srbije Tomislav Nikolić potpisali Deklaraciju o ulozi države u procesu rješavanja pitanja osoba nestalih usljed oružanog sukoba i povreda ljudskih prava.

Cilj Deklaracije, koja je potpisana uoči 30. kolovoza - Međunarodnog dana nestalih osoba, je da se definira uloga država u traženju nestalih iz sukoba i kršenja ljudskih prava. Prvi potpisnici međunarodne deklaracije su one zemlje i njihove zemlje nasljednice koje su bile strane u Daytonskom mirovnom sporazumu.

Od 40.000 osoba koje su nestale tijekom oružanih sukoba iz 90-tih u bivšoj Jugoslaviji, pronađeno je više od 70 posto. Danas se sa ovog područja traga za još 12000 nestalih osoba.

Predsjedavajući Predsjedništva BiH Bakir Izetbegović istaknuo je kako su najveći broj nestalih osoba upravo građani Bosne i Hercegovine. "Od 40.000 nestalih u regiji, nejveći broj se odnosi na građane Bosne i Hercegovine. Preko 8000 osoba se do danas vode nestalima. Užasan je zločin sakrivati posmrtne ostatke žrtava, ne dozvoliti da budu pokopani na dostojanstven način. Svjesni smo da stoji opasnost da jedan dio njih nikad nećemo naći, ali odustati nećemo, sve dok ima nade za identifikaciju i posljednje žrtve. Zato pozivam sve ono koji imaju informaciju o masovnim i pojedniačnim grobnicama, da surađuju s međunarodnim i domaćim institucijama. Nakon desetljeća traženja, obitelji nestalih ne traže osvetu, nego samo pravdu i tu satisfakciju oni moraju dobiti jer ovi zločini nikada ne zastarjevaju."

Predsjednik Republike Hrvatske Ivo Josipović kazao je kako su danas misli svih nas s obiteljima nestalih. "Mi imamo i moralno i pravno obvezu da okončamo neizvjesnost obitelji nestalih osoba i umanjimo njihovu bol. Pitanje nestalih osoba prije svega je humanitarno pitanje koje uključuje pravo na život i nepovredivost slobode pojedinca kao i pravo obitelji da sazna istinu o sudbini svojih najbližih. Naša obveza je da ostanemo aktivno uključeni u proces traganja i pronalaska nestalih osoba. Brojka od 12.000 nestalih osoba nas trajno opominje i obvezuje na puni angažman. Pitanje nestalih osoba je pitanje istine i pravde."

Uoči potpisivanja Deklaracije prisutnima se obratila Ljiljana Alvir ispred Regionalne koordinacije udruga obitelji nestalih osoba s područja bivše Jugoslavije: "Zahvalila bih se predsjednicima država koji će danas potpisati ovu Deklaraciju i time preuzeti odgovornost za rješavanje najtežeg naslijeđa ratova na prostorima bivše Jugoslavije - pitanja nestalih osoba. Današnji dan i ovaj susret u ovom prelijepom gradu je od izuzetnog značaja obiteljima nestalih osoba, ali isto tako i povijesni trenutak kojim se otvaraju novi vidici, ne samo obiteljima nestalih osoba, nego i državama potpisnicima Deklaracije. Današnji dan je jedan od tih svijetlih trenutaka kada zahvaljujemo svima koji su na bilo koji način pridonijeli potpisivanju Deklaracije, ali također ih molimo da ona nakon potpisivanja ne ostane mrtvo slovo na papiru ili samo ukras jednog događaja o kojem će pisati svi mediji ili ne daj Bože samo sredstvo da do ovog susreta dođe. Neka Deklaracija zaista zaživi i postane alat u rukama onih koji mogu riješiti ono što nas muči godinama."

Fena