Toplotni val: Mostar najtopliji u Europi, izmjereno čak 50 stupnjeva !

Mostar, paklene vrućine, vrućine, vrućina, ljetna vrućina
Mostar je, zajedno s Atenom, s jutarnjom temperaturom od 30 stupnjeva jučer bio jedan od najtoplijih gradova Starog kontinenta.

Iako navikli na nesnosne vrućine, stanovnici grada na Neretvi teško se nose s prvim ovogodišnjim toplinskim valom koji je donio temperaturni šok. Posebno je teško onima koji uz sveti mjesec ramazan poste od zore do zalaska sunca. Ljekari pozivaju na oprez.

Bit će osvježenja

Jučer u 16.30 sati temperatura na mostarskom Bulevaru na asfaltu i suncu dostizala je maksimalnu vrijednost od 50 stupnjeva! Ipak, kako nam je kazao jedan vremešni Mostarac, prave vrućine u Mostaru još nisu počele, jer se još nisu oglasili zrikavci.

Kako su nam kazali iz Federalnog hidrometeorološkog zavoda, i narednih dana očekuju nas visoke temperature, ali i osvježenja. Od početka naredne sedmice bit će kiše, au nekim dijelovima BiH i pljuskova.

Preporuke liječnika

Na visokim temperaturama izuzetno je važno pridržavati se preporuka liječnika, jer vrućine i vrlo visoke razine UV zračenja mogu biti opasni ne samo za kronične bolesnike, djecu i druge rizične skupine nego i za zdrave ljude.

Federalni zavod za javno zdravstvo jučer je izdao preporuke u kojima se strogo skreće pažnja da se građani nepotrebno ne izlažu suncu, ograničiti vanjske aktivnosti na jutarnje i večernje sate, zaštite kožu i oči, povećaju unos tekućine, češće peru ruke i jedu probavljivu hranu.