Pročitajte šta sadrži usaglašeni prijedlog SBB i SDA za Mostar

mostar panorama
Mostar će, ukoliko prijedlog bude prihvaćen, biti jedinstven grad, sedam izbornih jedinica, a građani će direktno birati kandidate za gradonačelnika i dva dogradonačelnika, javlja TV1.

Najveći dio spornih pitanja u rješenju, do koga se došlo na osnovu prijedloga mostarskog Centra za mir, riješeno je jučer, na višesatnom sastanku. Rješenje je jedinstven Mostar, bez etničkih podjela, sa direktno biranim gradonačelnikom i dva gradonačelnika.

Dileme oko ustavnosti prijedloga riješene su na današnjem sastankuu zgradi Parlamenta BiH, koji je počeo već u devet sati.

- Ispoštovani su svi ustavni principi koji se moraju poštovati kod izbornog zakona. Sedam izbornih jedinica bira kandidate i predlaže ih gradskom Vijeću. Vijeće od onih s najviše glasova bira gradonačelnika i dva dogradonačelnika, kaže Mirsad Đonlagić, potpredsjednik SBB BiH.

- Imamo jednu kombinaciju i direktnog i izbora gradonačelnika kroz gradsko Vijeće, dodaje Amir Fazlić, zastupnik SDA u PS BiH.

Damir Arnaut, zastupnik SBB BiH u PS BiH pojašnujava da je SBB predložio jedno kompromisno rješenje.

- Da građani biraju kandidate, a sa liste najuspješnijih gradsko Vijeće bira gradonačelnika. Zadovoljili smo taj demokratski princip da građani glasaju, da u konačnici odlučuju ko će uopće moći biti kandidat, a gradsko Vijeće u skladu s Ustavom FBiH bira gradonačelnika, kaže Arnaut.

- Novina je da će centralna zona biti kao izborna jedinica i da će imati mogućnost birati svoga vijećnika. Imat ćemo sedam izbornih jedinica, kao sedam gradskih područja, bivših šest gradskih područja i centralna zona. Mislim da je ovaj prijedlog u dobroj mjeri prihvatljiv i za ostale narode, prije svega za Srbe, jer smo vodili računa da bude na bazi jednakopravnosti, navodi Salem Marić, predsjednik SDA Mostar

Očekivanja predstavnika i SBB-a i SDA, kada je u pitanju prolaznost u državnom Parlamentu, je da rješenje potpuno zadovoljava sve partnere, uključujući i političke predstavnike Hrvata u Mostaru. Zaključuju da se radi o kvalitetnom rješenju koje treba zadovoljiti interese svih građana Mostara, javlja TV1.