FOTO  Priopćenje GO Mostar HRS - Mostarskoj inspekciji se ukazalo gradilište

hrs

Napokon smo dobili Rješenje Službe za inspekcijske poslove Grada Mostara po pitanju naše prijave za svijetledi pano u Ulici Stjepana Radida. Nesporno je utvrđeno kako je pano postavljen bez bilo kakve potrebne dozvole. Međutim, pazite sad: inspektori su na licu mjesta utvrdili postojanje ''gradilišta'' i naložili investitoru pribavljanje potrebnog odobrenja za građenje!

Prema odredbi čl. 47. Zakona o gradnji HNŽ-a „gradilište je ograđeno bez mogudnosti pristupa ljudima, sa istaknutom pločom sa podacima o građevini, sudionicima građenja, poštivanju sigurnosnih standarda itd.". Nama, ali i svakome tko prođe Ulicom Stjepana Radida jasno je vidljivo kako je ogromni pano izgrađen, postavljen i u potpunosti funkcionalan. Gdje su to inspektori ugledali ograđeno gradilište, skele za radnike, tablu s natpisom o izgradnji, itd., ne znamo. Ono što znamo jeste koje su dužnosti inspektora kada je građevina izgrađena bez potrebnih odobrenja:

Članak 75: ako se građenje vrši bez odobrenja za građenje, a investitor nije predočio dokaz da je podnio zahtjev u skladu sa članom 74. stav 3., Građevinski inspektor ima pravo i dužnost rješenjem narediti investitoru da o svom trošku izvrši uklanjanje građevine ili njenog dijela ili posljedica izvedenih zahvata u prostoru i uspostavi prijašnje stanje.

Dakle, stvar je vrlo jasna, umjesto naloga za uklanjanje bespravno izgrađenog objekta, pokretanja prekršajnog postupka protiv investitora, Služba za inspekcijske poslove gotovu, bespravnu građevinu tretira kao gradilište i ostavlja rok da se pribavi dozvole, a što je protivno zakonskim propisima. Vjerojatno se na neki način želi pogodovati investitoru. Kad se ved ustanovilo kako pano ne posjeduje potrebne dozvole za rad, zašto se ne naloži njegovo gašenje, isključenje iz struje ili sl.? Zašto je pano još uvijek u punoj funkciji, kad je inspekcija utvrdila kako ne posjeduje valjane dozvole?
Zbog svega navedenog GO Mostar HRS-a de se žaliti na ovu odluku.

S druge strane, na našu prijavu za inspekcijski nadzor radova na izgradnji kolektora, Služba za inspekcijske poslove se u potpunosti oglušila. I dalje tvrdimo kako se proces gradnje radi protivno sigurnosnim, prometnim, građevinskim i drugim zakonski definiranim standardima. Bududi da se Služba za inspekcijske poslove grada Mostara oglušila na naš zahtjev, u sljededim danima de idi prijava zbog šutnje administracije resornom ministarstvu.

Pratite i dalje sapunicu zvanu: Služba za inspekcijske poslove grada Mostara.

GO Mostar HRS