FOTO/VIDEO  Obilježena 21. obljetnica utemeljenja Hrvatske republike Herceg-Bosne

Herceg Bosna, HZ HB, Tomislav Karamarko, dr. Dragan Čović, Dragan Čović
Dvadesetprva godišnjica Hrvatske republike HercegBosne (HR HB) obilježena je u četvrtak u Mostaru svečanom akademijom na kojoj je upozoreno da Hrvati nisu u jednakopravnom položaju u BiH, a predsjednik HDZ-a Tomislav Karamarko istaknuo je da Hrvatska "neće mirno spavati" dok se ne riješi hrvatsko pitanje.

"Nećemo mirno spavati u Hrvatskoj ako nije riješen problem naše subraće u BiH. Vi ste naša ustavna i emotivna obveza. Mi smo jedno tijelo i jedan narod. To je nova politika HDZ-a", rekao je Karamarko u Mostaru.

Pri tome je pojasnio da su Hrvati ugroženi u procesima srpskog separatizma u Republici Srpskoj, ali i bošnjačke majorizacije Hrvata u Federaciji BiH.

Govoreći o ulozi Hrvatske republike HercegBosne, predsjednik HDZ-a je ocijenio da je njezino osnivanje bio veliki dan za opstojnost Hrvata.

"HR HB je bila u funkciji obrane hrvatske egzistencije u BiH. Nije tu bilo nikakve pretenzija i agresije na BiH, nego odlučnosti da se Hrvati očuvaju na stoljetnim ognjištima. BiH je domovina hrvatskog naroda i ovdje nas nitko ne moće smatrati manjinom i nećemo dopustiti da od Posavine do Neuma ne bude Hrvata", poručio je Karamarko.

Pozvao je hrvatske političke opcije u BiH da se okupe oko Hrvatskog narodnog sabora BiH dodajući da čine povijesnu pogrešku stranke i pojedinci koji rade na razbijanju hrvatskog zajedništva u ovoj zemlji.

Predsjednik Hrvatskog narodnog sabora BiH i čelnik HDZ-a BiH Dragan Čović istaknuo je da je Hrvatska republika HercegBosna bila izraz legitimne volje hrvatskoga naroda i na osnovi mirovnih sporazuma u Washingtonu i Daytonu je ugrađena u temelje Bosne i Hercegovine.

"Mi trebamo biti ponosni na HercegBosnu jer tamo gdje nije bilo organizaranog djelovanja HercegBosne danas nema Hrvata. Ta činjenica daje nam za pravo i obvezuje nas da istrajemo na izgradnji BiH države tri jednakopravna naroda i građana. Put za rješenje hrvatskog pitanja, a tako i BiH je federalizacija zemlje", rekao je Čović na svečanoj akademiji.

Poručio je kako su pogriješili oni koji su očekivali da se Hrvati asimiliraju ili isele iz BiH u posljednjih 20 godina. On je pozdravio i haaške uznike kazavši da su podnijeli veliki križ za hrvatsku slobodu u Bosni i Hercegovini.

Prije održavanja akademije, izaslanstva HDZ-a Hrvatske i BiH su položila vijence i zapalila svijeće ispred središnjeg spomen obilježja poginulim hrvatskim braniteljima na Trgu hrvatskih velikana u Mostaru.

HERCEGOVINA.info