Mostar: Potrebne zalihe krvi

krv, darivanje krvi, SKB Mostar

"Zavod za transfuziologiju ima konstantan problem kad je riječ o zalihama krvi. Koliko god bilo darivatelja, uvijek je ista ili veća potreba za dozama krvi. Zbog toga pozivamo građane da se odazovu i pomognu nam. Briga za pacijente kojima je potrebna krv odgovornost je svih članova društva", upozorila je dr. Ružica Papoči iz Zavoda za transfuziologiju.

6 - 8 doza krvi po operaciji

Svaki pojedini pacijent koji dođe na pregled kod liječnika, kirurga, anesteziologa, dobije preporuku što sve treba uraditi prije nego ode na operaciju. Nakon nalaza krvnih grupa i laboratorijskih pretraga, pacijentu je preporučeno da sam, uz pomoć obitelji i prijatelja, osigura potrebne doze krvi.
"Pacijent koji se kirurški obrađuje u prosjeku potroši 6-8 doza krvi. Često je i poslije operativnog zahvata potrebno uraditi transfuziju. Ponekad se dogodi da na samo jednog pacijenta potrošimo i do 20 doza krvi. Ako se uzme u obzir da svaki darivatelj daje samo po jednu dozu krvi svakih par mjeseci, onda je očito kolike su naše potrebe", kazala je Papoči.

Krvi ima samo za hitne slučajeve

Za hitne slučajeve, na svu sreću, postoji dovoljno doza, no za planirane programe liječenja pacijenti trebaju sami osigurati dva ili tri darivatelja.
"Dnevno otprilike dobijemo doza koliko i potrošimo. Uglavnom uspijevamo održati konstantan broj doza krvi koji nam je potreban da bismo imali miran vikend te da možemo reagirati ukoliko se dogodi neki hitni slučaj, prometna nesreća i slično. Ipak, potrebe krvi premašuju naše zalihe. Zbog toga alarmiramo građane da nam pomognu", kazala je Papoči.
Zavod za transfuziologiju otprilike dva puta tjedno organizira akcije darivanja krvi, ne samo u Mostaru, nego i šire. Kako bi odaziv bio veći, uz pomoć Crvenog križa se akcije darivanja organiziraju na terenu. Usprkos pozivima većinom se odazivaju redoviti darivatelji.

Dnevni list