FOTO  Mostar: Obilježena završna manifestacija Lipanjskih zora 1992.-2016.

Mostar, Lipanjske zore
... u Mostaru upriličena završna manifestacija "Lipanjske zore 1992.-2016."

Vijence su pred Spomenikom palim hrvatskim braniteljima ispred Hrvatskog doma hercega Stjepana Kosače, uz ostale, položila brojna izaslanstva udruga proisteklih iz Domovinskog rata te predstavnici Vlade HNŽ-a i Hrvatskog narodnog sabora BiH.

Svečana akademija započela je intoniranjem hrvatske himne i minutom šutnje za sve poginule hrvatske branitelje, a nazočili su joj, uz ostale, hrvatski član Predsjedništva BiH Dragan Čović, premijer HNŽ-a Nevenko Herceg i gradonačelnik Mostara Ljubo Bešlić.

Tijekom akademije predstavljene su realizirane i planirane aktivnosti koje su urađene po pitanju zaštite braniteljskih prava od dolaska nove vlasti.

Uz ostalo, kako je rečeno, uspostavljena je ravnoteža u postupku kontrole i postupku nadzora, što znači da se nijedna kontrola i niti jedan nadzor nad pripadnikom HVO-a ne može obaviti, a da on za to ne zna. Isto tako, stvoreni su organizacijski provedbeni uvjeti za otklanjanje posljedica nezakonite i neustavne revizije. Također, u dosadašnjem radu novoimenovanih timova nijedan korisnik nije izveden iz prava, a u pravo je vraćeno 200 pripadnika HVO-a te 100 pripadnika Armije RBiH.

Na svečanoj akademiji također je bilo govora i o povijesnim činjenicama Lipanjskih zora, iako je najveći dio akademije posvećen pitanju branitelja te tome gdje se oni nalaze danas, nakon 24 godine.

"Jasno je da imamo probleme s ostvarivanjem braniteljskih prava i dakako da se svi mi moramo više potruditi da braniteljima sačuvamo, prije svega dostojanstvo i materijalnu sigurnost", kazao je ministar za pitanja branitelja u Vladi HNŽ-a Oliver Soldo te dodao kako drži da se braniteljima mora popraviti status i da im se mora pružiti mnogo više.

Vecernji list