Ljubo Bešlić: Mostar je žrtva i talac neriješenih odnosa u Federaciji

Ljubo Bešlić
U gradu se još uvijek koliko toliko gradi i radi, isplaćuju se plaće svim proračunskim korisnicima. Imali smo sreće da nas ove godine nisu pogodile, hvala Bogu, elementarne nepogode. Nema previše političkih, socijalnih, i što je važno, nacionalnih tenzija. Ono što je svakako ostavilo traga, a možda kreatori onog kaosa, i nasilnih prosvjeda i paljenja nisu ni svjesni, jesu događaji s početka veljače. Te posljedice će se još, nažalost, zadugo osjećati. Sve štete još uvijek nisu zbrojene, kako financijske tako i one druge. To nas je, ipak, vratilo unatrag, izjavio je u intervju Večernjem listu gradonačelnik Mostara Ljubo Bešlić.

Bešlić kaže kako se skoro 20 godina nakon rata od Mostara pravi grad slučaj.

-Nažalost, Mostar je žrtva i talac, odnosno njegovi građani, neriješenih odnosa u BiH i prije svega u Federaciji, i međunarodne zajednice da se problem Mostara konačno riješi, da se napravi normalan pravni i politički okvir koji će u Mostaru omogućiti da svaki glas važi jednako, da građani za istu cijenu imaju iste usluge, odnosno sve ono što bi trebao imati svaki normalan grad. Iako sam ja po prirodi optimist, nije za očekivati da će se nešto preko noći promijeniti, ali treba težiti promjenama i u tom pravcu raditi. Jer, očito postoje i oni kojima je to cilj, koji na račun Mostara ostvaruju svoje političke ciljeve, osobne interese, pa i neke druge koji im ne služe na čast. Mostar, građanke i građani to nisu zaslužili. Naprotiv, toliko smo svi ovdje veliku cijenu platili, a i danas svi ispaštamo, kazao je Bešlić.

On je ustvrdio kako Mostar nije podijeljen grad, te kako u Mostaru gotovo da i nema međunacionalnih incidenata.

-Mostar je praktično jedini višenacionalni grad u BiH, gledajući u okviru prijeratnih parametara. Mostar je podijeljen u onom smislu da neki građani dobro, neki loše žive i time se više trebamo pozabaviti, ali, nažalost, i to će se teško riješiti bez političkih preduvjeta. U javnosti se u posljednje vrijeme puno špekuliralo o mogućnostima njegove podjele. Ja osobno ne želim podjelu, već da svi ovdje živimo boreći se za bolje sutra. Svi želimo živjeti bolje i kvalitetnije. Grad Mostar čini sa svoje strane, koliko je to u njegovoj moći, da to i osigura građanima. Uspoređujući se s drugim sredinama u BiH možemo biti zadovoljni, iako mi nismo i ne smijemo biti zadovoljni sadašnjim stanjem. Ono što je preduvjet da se stanje poboljša je stabilan politički ambijent, ali pozivam i građane na suradnju da zajedničkim naporima, u jednoj sinergiji, napravimo da život u Mostaru bude kvalitetniji, kazao je Bešlić.

Govoreći o stanju u javnim poduzećima gradonačelnik Mostara podsjetio je na činjenicu da mu je Gradsko vijeće Mostara svojom odlukom oduzelo ovlasti nad javnim poduzećima, ali se, unatoč tomu, na razne načine, kako je rekao, pokušava u medijima stvoriti dojam da on kao gradonačelnik ima presudan utjecaj na rad javnih tvrtki.

-Ja to moram demantirati. Ta poduzeća imaju svoje direktore, imaju menadžment koji je plaćen za svoj posao, imaju svoje nadzorne i upravne odbore kojima odgovaraju, imaju građane kao korisnike njihovih usluga i naravno Gradsko vijeće, dok je funkcioniralo, kome se podnosi izvješće za rad. Gradonačelnik je samo jedna karika u tom lancu odgovornosti. Odgovornost je, prije svega, na menadžmentu i upravi svakog javnog poduzeća. Veliki je problem što ne postoji Gradsko vijeće jer se ne mogu imenovati novi ljude u ta javna poduzeća, kazao je gradonačelnik Mostara Ljubo Bešlić u intervju Večerenjem listu.